Uvell: Socialdemokraterna censurerar kritiska kommentarer på Facebook

Partiledare Stefan Löfven (S). Foto: Flickr/Socialdemokraterna
  • Onsdag 20 jun 2018 2018-06-20
E-post 547

SVERIGE Det är moderaten Rebecca Weidmo Uvell som på sin blogg anklagar Socialdemokraterna för att dölja kritiska kommentarer till sina inlägg på Facebook. På sociala medier har hon fått mothugg om att hon inte förstår Facebooks kommentarsfunktioner.

Rebecca Weidmo Uvell visar med flera exempel på sin blogg hur hon har skrivit kritiska kommentarer till Socialdemokraternas inlägg på Facebook – kommentarer som några minuter senare inte syns för någon annan än henne och hennes privata vänner.

Weidmo Uvell drar slutsatsen att partiet använder en funktion som gör att de kan dölja utvalda kommentarer till deras inlägg. Positiva kommentarer tillåts dock vara synliga för alla. Hon menar också att hon har sett samma handlingsmönster för Socialdemokraterna i Malmö, i Region Skåne och i Örebro.

”Genom att dölja misshagliga kommentarer som rubbar heja-er-flödet så kan Socialdemokraterna ge sken av en demokratisk debatt öppen för alla men i själva verket är det hårdcensurerat”, skriver Weidmo Uvell.

Bemöter kritik

Sedan hennes blogginlägg lades ut har flera invänt med att hon inte förstår hur Facebook fungerar när det gäller vilka kommentarer som visas. I hennes skärmdumpar kan man se att det bara är de ”mest relevanta” kommentarerna som visas, vilket gör att sådana kommentarer placeras högst upp i ordningen.

Weidmo Uvell har svarat på kritiken och förklarar att hon mycket väl vet hur Facebook fungerar och att hon under sin research har valt funktionen som visar alla kommentarer. Dessutom säger hon att inga av hennes kommentarer försvann på Socialdemokraternas sidor för Dalarna, Stockholm, Göteborg, Botkyrka, Solna, Sundbyberg och Eskilstuna.

Nyheter Idag har sökt Socialdemokraternas pressavdelning för en kommentar. När de på Facebook får en fråga om censuranklagelserna svarar de så här:

”Som vi skriver i kommentarsfältet under varje inlägg: ’Kommentarer som inte handlar om ämnet i fråga eller kränker andra tar vi bort.’ Så visst händer det att vi tar bort kommentarer, men då handlar det i så fall inte om kommentarer som sakligt argumenterar för en annan ståndpunkt i den aktuella frågan.”

Läs även: Tumult när Katerina Janouch mötte Socialdemokraterna i Köping: ”Smockan hängde i luften”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag