Våldsamt upplopp i Rinkeby – Stenkastning hjälpte bil fly från polisen

Polisen på plats i Stockholmsförort - arkivbild. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Måndag 6 okt 2014 2014-10-06
E-post 1284

STOCKHOLM En polispatrull utsattes för stenkastning i samband med en fordonskontroll i Rinkeby under måndagskvällen. Ärendet rubriceras nu som våldsamt upplopp. – Det händer överallt, just i oroliga områden, säger polisen.

Det var strax före klockan 20 på måndagskvällen som en polispatrull förföljde ett fordon vars förare inte stannat för kontroll på Tenstagången i Stockholmsförorten Rinkeby.

– Patrullen fick se ett fordon som försökte undkomma. Fordonet hade inga registreringsskyltar, säger Sven-Erik Olsson på Västerortspolisen till Nyheter Idag.

Förföljandet blev kortvarigt. Inom kort dök ett 30-tal ungdomar upp och började kasta sten på patrullbilen och hindrade den därmed att fortsätta förföljandet av den misstänkta bilen.

Uppstod det en hotfull situation?

– Ja det är klart att det gjorde, säger Sven-Erik Olsson och tillägger att den här typen av händelser är vanligt förekommande i området.

– Man vill helt enkelt hindra polisen i dess arbete. Vi har haft flera sådana här incidenter, säger han.

Han påpekar dock att det inte enbart är ett Stockholmsfenomen.

– Det händer överallt, just i oroliga områden. Jag arbetade i Uppsala tidigare och där förekom det också i vissa områden.

Ett annat sätt som är vanligt förekommande är att föraren i den bil polisen förföljer stannar men vägrar öppna rutorna.

– Istället ringer föraren sina kompisar och efter en stund cirkulerar en mängd bilar i området, och hindrar polisen från att göra sitt jobb, berättar Sven-Erik Olsson.

Vad beror det på att ungdomar går ut och kastar sten på polisen? Är det en allmän protest mot polisen eller är det så att de vill skydda en person som begått något brott?

– Det är omöjligt att svara på. Det här är en sådan fråga där varje ord måste vägas på guldvåg och där man egentligen måste fråga den polis som arbetar lokalt på platsen, och som har en bättre inblick i situationen, säger Sven-Erik Olsson.

Inga personskador uppstod genom stenkastningen och någon timme efter det inträffade blev det lugnt på platsen. Polisen har nu inlett en förundersökning gällande våldsamt upplopp.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag