Våldtäktsmannen om sitt offer: ”Borde låtit våldtäkten ske”

Människor i Bangalore protesterar mot de indiska våldtäkterna. Foto: Wikimedia Commons
  • Tisdag 3 mar 2015 2015-03-03
E-post 173

INDIEN De sex männen våldtog och mördade en ung kvinna i en buss. Nu skyller en av dem på offret och menar att hon hade överlevt bara hon inte gjort motstånd. – Hon borde bara ha varit tyst och låtit våldtäkten ske.

I slutet av 2012 våldtogs och mördades den unga indiskan Jyoti Singh (av media ibland kallad Nirbhaya) av sex män i en buss utanför Delhi. Det brutala dådet möttes med avsky av hela världen och fem av de sex inblandade männen dömdes till döden.

En av de dömda männen verkar dock inte det minsta ångerfull. I en intervju i den kommande dokumentären Indiens dotter säger Mukesh Sing, som även körde den buss där brottet utfördes, att det kvinnliga offret helt enkelt får skylla sig själv.

– Hon borde bara ha varit tyst och låtit våldtäkten ske. Då hade de släppt av henne efter att de ”tagit henne” och bara slagit pojken, säger den dömde våldtäktsmannen i dokumentären, som har premiär i Indien på internationella kvinnodagen nu på söndag.

Den indiska kvinnosynen är extremt föråldrad, sett ur en västerländsk synvinkel. Bussvåldtäkten 2012 är bara en i raden av fasansfulla dåd som utförts av våldtäktsmän som skylts på de kvinnliga offren.

Mukesh förklarar att en anständig flicka inte är ute på stan efter nio på kvällen, och att flickor är långt mer ansvariga för en våldtäkt än pojkar.

– Pojkar och flickor är inte lika. Flickor ska ägna sig åt hushållsarbete och hushållning, inte flänga runt på diskotek och barer mitt i natten och göra fel saker och bära fel kläder, fortsätter våldtäktsmannen.

Indisk våldtäktskultur ett gigantiskt problem

I Indiens fall är det också långt ifrån första gången som offret anklagats för att vara den bakomliggande orsaken till våldtäkten. Som en del av den indiska ”våldtäktskulturen” har våldtäkter ofta skylts på de kvinnliga offrens klädsel och beteende. I fallet Jyoti Singh har även en högt uppsatt politiker beskyllt offret för att bete sig okvinnligt och att hon själv satt sig i den situation som föranledde våldtäkten.

– Behövde Nirbhaya verkligen gå på bio klockan elva på kvällen, tillsammans med sin vän, frågade sig Nationalistiska Kongresspartiets kvinnliga ledare, Asha Mirje, i ett uttalande som gjordes i början av 2014.

Politikern, som även satt i kvinnokommissionen i sin delstat, menade att kvinnor måste tänka sig för, för att inte bjuda in till våldtäkter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag