Vänsterpartiet står bakom skärpta straff – när de själva drabbas av brott

Linda Snecker (infälld). Foto: Nyheter Idag samt pressbild riksdagen.se
  • Torsdag 23 maj 2019 2019-05-23
E-post 2533

Det hör till ovanligheterna att Vänsterpartiet ställer sig bakom förslag om skärpta straff, men Sveriges Radio rapporterar att regeringen vill skärpa straff för brott mot politiker – ett förslag som får stöd från just Vänsterpartiet. – Många av oss som är politiker blir hatade och hotade, säger Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker.

Det är Sveriges Radio som berättar att regeringen vill skärpa straffen för brott som riktas mot politiker. Justitieminister Morgan Johansson (S) förklarar att frågan är viktig eftersom brott mot politiker i längden kan hota demokratin.

– I värsta fall kan det ju innebära att människor inte vågar ta förtroendeuppdrag, säger han.

Och han får stöd från Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker, som välkomnar förslaget.

– Många av oss som är politiker blir hatade och hotade, och det begås ganska hemska brott, bara för att man är förtroendevald, säger hon.

Går emot egna politiken – när de själva drabbas för brott

På Vänsterpartiets hemsida är tongångarna om brott och straff radikalt annorlunda. ”Vänsterpartiet tycker att det talas för mycket om strafflängder och hårdare straff”, står att läsa.

De skriver även att ”forskning visar dessutom att längre och hårdare straff i väldigt liten utsträckning avskräcker människor från att begå brott”.

Detta har även kommit att bli en snackis i sociala medier. Den borgerliga debattören Thomas Gür skriver på Facebook att ”i marxistisk filosofiska termer bekräftar Vänsterpartiet att intresset inte ljuger”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag