Vellinge kommun vill bli först med tiggeriförbud

Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Tisdag 22 aug 2017 2017-08-22
E-post

VELLINGE Den moderatstyrda kommunen Vellinge vill införa ett lokalt tiggeriförbud. Sala kommun försökte under 2011 införa ett tiggeriförbud men blev stoppade av länsstyrelsen i Västmanland, nu är Vellinge kommun redo att gå till domstol för att få igenom beslutet.

Vellinge kommun vill införa tiggeri- och campingförbud, det är den moderata kommunledningen tillsammans med Liberalerna i Vellinge överens om, det uppger SVT Nyheter.

Vellinge kommun förbereder nu ett förslag om tiggerifria zoner som ska gå till omröstning i kommunfullmäktige i slutet av september.

Sala kommun försökte 2011 införa ett lokalt tiggeriförbud men länsstyrelsen i Västmanland rev upp beslutet. Förslaget som Vellinge vill få igenom är ett tiggeriförbud utanför kommersiella lokaler, som butiker, restauranger och kaféer. Förslaget ska även stoppa camping på kommunens mark.

– Om länsstyrelsen stoppar oss kommer vi att gå till domstol för att få saken prövad, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun, till SVT Nyheter.

Carina Wutzler (M) anser att det saknas ett tydligt regelverk för vad kommunen får och inte får göra när de vill avhysa personer som bor på en plats som inte är en regelrätt campingplats i längre än ett dygn.

– Det är inte så det ska fungera att man kan slå läger, börja hänga upp tvätt och grilla på offentliga platser. Vi kommer att skriva in ett generellt campingförbud i våra lokala ordningsföreskrifter, säger Carina Wutzler, till SVT Nyheter.

Sveriges kommuner och landsting konstaterar att utrymmet för kommuner att lokalt förbjuda tiggeri är begränsat men att möjligheten troligen finns.

– Det handlar mycket om formuleringar. Kommunen måste göra detta på ett proportionerligt sätt och inte ta i för mycket. Det går inte att ha ett generellt tiggeriförbud i hela kommunen, säger Henrik Wenander, docent i offentlig rätt på Lunds universitet, till SVT Nyheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag