Vi är ljuset i slutet av åsiktskorridoren

Foto: Roger Sahlström
  • Torsdag 13 apr 2017 2017-04-13
E-post 68

Sverige står inför en lång rad problem. Vi använder inte ord som ”utmaningar”, vi kallar det för vad det är. Människor är otrygga, förtroendet minskar för myndigheter och institutioner och en känsla av hopplöshet brer ut sig. Det syns tydligt i debatten och i sociala medier.

Vi förstår mycket väl varför känslor kommer fram. Det är okej att vara arg. Det är mänskligt. Ibland måste man få lov att säga ifrån. Det är inte bra att bära saker inom sig, till slut exploderar man. Vi reagerar starkt på orättvisor, hyckleri och makthavare som inte tar sitt ansvar. Att reagera är sunt. Man ska vara kritisk mot det som är dåligt.

Men när en individ skriver hat och hot på nätet har något gått sönder. När terrorister mördar oskyldiga fotgängare på öppen gata har samhället gått sönder. När hopplösheten kväver, när ingen vill lyssna är det lätt att klä förtvivlan i ilska. När du får veta att du är värdelös och att alla världens problem är ditt fel.

Då har också något gått sönder. Och det fortsätter att gå sönder, när ingen lyssnar.

Vi vill inte att samhället ska gå i bitar. Vi vill inte att du ska gå sönder. Därför finns vi här, som din säkerhetsventil i nyhetsflödet och i debatten. Vi tar tag i jobbiga och snåriga frågor som du säkert går och bär på. Vi granskar makthavare inom politik och i medier. Vi är inte rädda för att höja rösten och säga ifrån, även om sanningen är obekväm.

Samtidigt vill vi inte vara elaka mot andra. Det är lätt att gå i fällan och själv bli en mobbare när man mår dåligt över vad som händer i världen. Det är också mänskligt. Därför är det viktigt att stanna upp ibland. Att fundera en extra gång på vem man själv är och vem man vill vara.

Det är därför vi skriver detta. För ska vi göra samhället bättre måste vi börja med oss själva. När vi kan erkänna att vi gjort något fel, då blir det också enklare för andra att ta ett steg tillbaka och tänka till. Om vi själva gör något bra, då kan andra inspireras och ta efter.

Därför är också Nyheter Idag med i det pressetiska systemet. Vi är inte med för att vi vill vara ”politiskt korrekta” eller för att sitta i värmen hos andra medier och journalister. Vi är vår egen värme och till oss är du mer än välkommen. Vi följer inte pressetik för att vi vill vara perfekta, det kommer vi aldrig vara och det ska vi inte heller. Vi är med i det pressetiska systemet för att vi vill behandla alla schysst, respektfullt och rättvist. Även människor med andra åsikter.

Vi hoppas att även du kan tänka likadant i sociala medier och i samtal med andra.

Tillsammans kan vi göra Sverige bättre.

Vill du vara med i värmen? Gilla Nyheter Idag på Facebook om du inte redan gör det!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag