”Vi behöver inte rapportera till någon”: Ryssland mörkar utplacering av ballistiska robotar

Ryska politikern Leonid Slutsky. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 15 feb 2018 2018-02-15
E-post 3

RYSSLAND Exakt var de ryska ballistiska robotarna av Iskander-modell är utplacerade är en hemlighet, och kommer så förbli trots att Nato vill veta var de finns. Det rapporterar statliga RT.

Rysslands moderna Iskander-robotar orsakar stort huvudbry för flera Europeiska länder. Det är en kortdistansrobot som har förmåga att bära kärnvapen och nyligen rapporterades att Iskander-robotar är permanent utplacerade i bland annat den ryska enklaven Kaliningrad.

Därifrån bedöms roboten kunna nå delar av Sverige, något som också oroar försvarsdebattörer.

Tänker inte tala om exakt position

Försvarsalliansen Nato har bett Ryssland om mer transparens vad gäller de ballistiska robotarna. Framför allt önskar Nato ta del av information om var exakt Ryssland har stationerat dessa vapensystem. Men de uppgifterna mörkas av Ryssland.

Ryska statliga RT citerar Leonid Slutsky, ordförande för ryska statsdumans utskott för internationella relationer.

– Vi stöder fortsatt dialog, men utplacering av vissa vapentyper på vårt eget territorium för försvar och säkerhet är Rysslands suveräna rättighet. Vi behöver inte rapportera till någon, säger han på torsdagen.

Iskander-systemet har en räckvidd om upp emot 500 kilometer och har hög träffsäkerhet. Det betyder att placeringen av Iskander-robotar i Kaliningrad kan täcka hela Östersjön, inklusive Öland och Gotland.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag