Vi måste erkänna troll som sexuell minoritet

Vi måste erkänna att även trollen behöver komma ut ur garderoben. Bild: avpixlat.info
  • Tisdag 21 jul 2015 2015-07-21
E-post 311

LEDARE Det kokar i sociala medier efter det blivit känt att gänget bakom Avpixlat anordnar en egen prideparad genom Tensta, Rinkeby och Husby. Men istället för att rasa mot Avpixlat är det istället dags att erkänna trollen som en sexuell minoritet, därför ska det hädanefter kallas HBTT istället för den exkluderande termen HBT.

Sedan det blev känt att drivande krafter bakom sajten Avpixlat nu anordnar en egen, alternativ, prideparad genom Tensta, Rinkeby och Husby, har kritiken haglat mot arrangörerna. I social medier anklagas de för pinkwashing, att de inte är seriösa med sitt engagemang och att de egentligen bedriver pridetåg för att ställa svaga grupper mot varandra.

Men det handlar inte om att hetsa mot muslimer eller att kapa någons homogay-rörelse, egentligen. Det handlar om att de tillhör en sexuell minoritet som hittills inte fått det erkännande de förtjänar. De är troll.

Ett troll gör saker instinktivt för att provocera. Det är liksom det man går igång på. Vissa njuter av samkönat sex, andra vill klä ut sig i kattdräkter och någon kanske tillfredsställs av att bita i en gagball och bli piskad. Den sexuella minoriteten troll tillfredsställs av provokationen, att se andra rasa emot dem, att se folk ta avstånd och fördöma.

Då njuter dem. Avpixlats g-punkt sitter mellan Expressens ledarsidor och vänsterns twitterdrev. De vill se kulturskribenter, RFSL-folk och feminister rasa emot dem. Men framför allt, de vill väcka debatt i känsliga frågor där de egentligen inte har kontroll över vad som kommer hända. När andra är såkallade ”social justice warriors” och vill ställa saker tillrätta, då vill trollen göra det motsatta. Det är lite ying och yang över det och de behöver varandra.

Därför njuter trollen av att se kritiker rasa, anordna motaktioner och protestera högljutt mot initativet. Det hela är egentligen en del av en avancerad sexualitet som behöver få samma utrymme som allt annat i samhället.

Troll som sexualitet är inte helt enkel att förstå alltid. Någon som till en början kan verka genuin och ärlig med sitt uppsåt kan under ytan egentligen leva ut sina innersta lustar. Likadant var det förr i tiden när homosexuella var förtryckta, de kunde inte vara öppna med sin läggning. Därför fick man oftast ha olika förevändningar för varför man hängde lite extra mycket i den där herrbastun, eller vad det nu kunde vara.

Likadant är det idag. Avpixlat-gänget måste kunna å ena sidan komma ut ur garderoben, men ändå kunna göra det på sitt sätt – det vill säga utan att tappa ansiktet. Genom att gå genom Järvaområdet ses det som en provokation mot PK-samhället, men även mot intoleranta grupper som kan tänkas bo i närheten av Järva. På det viset kan de å ena sidan gå pridetåg men samtidigt behålla det rykte som de med stor möda arbetat in under flera års tid.

Detta måste majoritetssamhället och inte minst RFSL visa en tolerans emot. Det finns olika sexuella minoriteter där lustarna tar sig olika uttryck och att förstå den sexuella minoriteten troll kan många gånger vara svårare än att få grepp om vad ”queer” betyder. Men det betyder inte att vi inte ska erkänna troll som sexuell minoritet för det, tvärtom – det är på tiden att de får samma status som andra minoriteter i samhället.

Bara så kan rörelsen fortsätta växa, vara inkluderande och tolerant mot alla människor – oavsett läggning, hudfärg, identitet eller bakgrund. Därför är det dags att skrota det exkluderande HBT-begreppet och hädanefter använda det mer inkluderande HBTT.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag