”Vi ska inte ha svängdörrar in i Sverige” – nya retoriken från Socialdemokraterna

Finansminister Magdalena Andersson. Foto: svtplay.se
  • Fredag 23 feb 2018 2018-02-23
E-post 2163

SVERIGE I ett Facebook-inlägg beskriver finansminister Magdalena Andersson (S) tre ”utmaningar” som Sverige står inför: migrationen, brottsligheten, samt sjukvården och välfärden.
– Vi ska inte ha svängdörrar in i Sverige, säger hon.

I september 2015 fick statsminister Stefan Löfven frågan av Sydsvenskan om det fanns någon gräns för hur många flyktingar Sverige kunde ta emot.

– Nej, det finns ingen gräns. Vi ska ta emot enligt de konventioner vi är bundna av. Vi har klarat det tidigare. I början av 1990-talet kom det många från det forna Jugoslavien. Idag är de en naturlig del av det svenska samhället. De bidrar jättemycket.

Nu låter det annorlunda. På torsdagskvällen publicerade regeringskollegan Magdalena Andersson ett inlägg på Facebook om de ”utmaningar” som Sverige nu står inför, däribland migrationen och integrationen.

– För det första har vi stramat upp migrationspolitiken. Vi ska inte ha svängdörrar in i Sverige. För det andra måste vi nu se till att människor som får rätt att stanna i Sverige kommer i arbete och att barnen kommer i skola.

Kostar pengar

De som inte har rätt att stanna måste lämna landet, fortsätter Magdalena Andersson. Det är också viktigt för regeringen att ta itu med brottsligheten, och det är oroväckande att antalet anmälda sexualbrott ökar. ”Regeringen kan, vill och kommer ta itu med brottsligheten”, hävdar Andersson.

Angående sjukvården och välfärden finns det också vilja till förbättring. Att vi blir ”fler äldre och fler barn” betyder att välfärden måste byggas ut. Men det kostar.

– En sak har de här tre utmaningarna gemensamt – det är att inget av det här går att lösa med skattesänkningar. Tvärtom, skattesänkningar kommer försvaga staten. Det är inte det vi behöver nu. Vi behöver en starkare stat i Sverige, säger finansministern.

På sociala medier verkar vissa tveksamma till att denna regering ska lösa ”utmaningarna”:

Vilket Socialdemokraterna tänker du rösta på?
5400 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag