”Visste inte att det var olagligt att kasta sten” – Fyra män döms efter korankravallerna

Ali Kafarnawi, Hussein Al-Maliki, Hussain Kafarnawi och Abdullahi Ibrahim. Bild: Polisen.
  • Måndag 27 jun 2022 2022-06-27
E-post 2403

ÖREBRO Efter de våldsamma korankravallerna i Örebro på långfredagen faller nu de första domarna mot några av upploppsmakarna. Hussein Al-Maliki, Abdullahi Ibrahim, Ali Kafarnawi och Hussain Kafarnawi döms samtliga till fängelse av Örebro tingsrätt. Två av dem döms dessutom till utvisning. Till sitt försvar anger en av de skyldiga att han inte visste att det var olagligt att kasta sten.

Samtliga fyra är utländska medborgare och kommer från Irak (Al-Maliki), Somalia (Ibrahim) och Syrien (Ali och Hussain Kafarnawi). Abdullahi Ibrahim har också ett svenskt medborgarskap.

Enligt tingsrätten har samtliga tilltalade gjort sig skyldiga till stenkastning mot polisen och som bevisning åberopas mängder med filmer och bilder från upploppen, i vilka de tilltalade kan identifieras.

Utöver att ha kastat stenar mot polisen har Ibrahim dessutom kastat ett kravallstaket framför en körande polisbil medan Al-Maliki och Hussain Kafarnawi deltog i att forcera polisens avspärrningar. Al-Maliki ska dessutom ha ”uppträtt aggressivt” under upploppen och angripit flera av poliserna verbalt.

Till försvar för sitt agerande har de fyra männen angett olika berättelser. Abdullahi Ibrahim säger till tingsrätten att han ”visste inte att det var olagligt att kasta sten” och att han påverkades av andra. Han uppger också att han nu ångrar sitt beteende och förstår att polisen bara gjorde sitt jobb.

Alla fyra menar att de inte hade för avsikt att skada poliser genom sitt stenkastande.

”En bra dom”

Efter våldsamheterna döms både Al-Maliki och Ibrahim för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våld mot tjänsteman. Påföljden blir 5 år och 6 månaders fängelse för Al-Maliki och 4 år och 6 månaders fängelse för Ibrahim. Ali och Hussain Kafarnawi döms bara för grovt sabotage mot blåljusverksamhet med 4 års fängelse och 4 år och 6 månaders fängelse som påföljd. Samtliga fyra blir också skyldiga att betala skadestånd till målsäganden.

Två av de tilltalade – Ali och Hussain Kafarnawi – döms också till utvisning av tingsrätten. Åklagaren Per-Erik Rinsell yrkade även på att Al-Maliki skulle utvisas, men det yrkandet avslås.

– En är svensk medborgare och med den andra var det lite oklart. Han kom hit före han var 15 och kan då inte utvisas eftersom han varit här över än 5 år. Han kan bli administrativt utvisad och det verkar finnas en sådan begäran hos Migrationsverket, men varför han inte utvisats vet jag inte. Det går inte rättsligt i alla fall, säger lagman Lars-Gunnar Lundh till Expressen.

Trots att ett yrkande om utvisning avslås berättar åklagare Rinsell till Samnytt att han är nöjd med domen.

– I stora delar tycker jag att det är en bra dom. Den är välskriven, den är noggrann, man prövar alla mina påståenden noggrant. Man håller med i mycket, men tycker att vissa saker inte är bevisade, vilket jag kan förstå, säger han.

Han tillägger att han själv inte kommer att överklaga domen. Däremot misstänker han att de fyra upploppsmakarna kommer att göra det.

– I det läget kommer jag givetvis göra ett anslutningöverklagande och öppna upp för att hovrätten kan skärpa straffen, säger han.

71 poliser skadades

Det var på långfredagen den 15 april som Rasmus Paludan hade givits tillstånd att hålla i en allmän sammankomst med koranbränning i det invandrartäta området Vivalla i Örebro, av polisen klassat som ett ”särskilt utsatt område”. Demonstrationen flyttades emellertid i sista stund av polisen till den centralt belägna Sveaparken. Men det hindrade inte våldsamma upplopp från att utbryta där sten kastades på polisen och flera polisbussar kapades och sattes i brand.

Läs även: Flera poliser skadade i Örebro – polisbuss kapades och brändes

Örebro tingsrätt skriver följande om våldsamheterna:

”Våldet har bestått i omfattande stenkastning, sparkar, slag med tillhyggen m.m. riktat mot såväl polismän som hundar och fordon. Det kastas även bangers, tegelpannor och andra lösa föremål mot polismän och polisfordon, varav fyra fordon också senare har avtvingats polisen och/eller satts i brand. Folksamlingen har även forcerat polisens olika avspärrningar i form av avspärrningsband och kravallstaket.”

Enligt tingsrätten var det minst 71 poliser som skadades i upploppen. 50 av dem åsamkades så pass allvarliga skador att de fick uppsöka vård antingen direkt efter kravallerna eller något senare. Dessutom har 64 poliser rapporterat om att ha blivit påtagligt psykiskt påverkade av de våldsamma upploppen.

Rasmus Paludan inledde aldrig sin demonstration i Sveaparken och befann sig heller aldrig på platsen.

Nyheter Idag har sökt åklagaren Per-Erik Rinsell för en kommentar.

Bli prenumerant

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Läs även: Polisen om upploppen i Örebro: ”Ibland får man flytta på sig”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag