140 återvändande IS-terrorister kan erbjudas skattefinansierat körkort, skuldsanering och bostad

Fångar som snart ska avrättas av IS är inlåsta i metallburar.
  • Tisdag 18 okt 2016 2016-10-18
E-post 24092

SVERIGE Ett körkort som kommunen hjälper dig med, en skuldsanering och kanske även en bostad. Det är några av samhällets erbjudanden som kan stå att finna för de 140 återvändande IS-terrorister som nu befinner sig i Sverige, rapporterar Sveriges Radio.

Samtidigt som krigslyckan vänder för terrorstaten IS förbereder sig svenska kommuner för att rehabilitera återvändande terrorister från Syrien och Irak. I det blodiga kriget där IS försöker etablera ett islamiskt kalifat har IS-terrorister gjort sig kända för att skära halsen av fångar, våldta unga flickor, elda upp krigsfångar levande, dränka människor i burar och en rad andra grymheter.

För att lämna sådan destruktiv verksamhet bakom sig har svenska kommuner förberett sig för att anpassa terroristerna till ett vanligt liv. Sveriges Radio har talat med Christoffer Carlsson som författat en rapport genom Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism och han förklarar att samhället måste ställa upp med stöd.

– Det är en rakt igenom social, ekonomisk och materiell fråga. Du behöver kunna återintegreras på arbetsmarknaden, du behöver kanske ha körkort, skuldsanering och tak över huvudet. När individer lämnar vill de lämna till något annat, har man inte resurser till det så är det svårt att förverkliga det, säger Christoffer Carlsson.

Sveriges Radio har även talat med Anna Sjöstrand som är samordnare mot våldsbejakande extremism i Lunds kommun. I Lund hanteras terroristerna på samma sätt som avhoppare från kriminella gäng och de kan komma att erbjudas boende, sysselsättning eller försörjning. Flera kommuner har samma syn på terroristerna och i Örebro har en terrorist fått praktiplats, något som väckt skarp kritik.

Men Sjöstrand förklarar för Sveriges Radio att man inte ska straffa någon för att de gjort ett ”felaktigt val”.

– Det kanske finns en sådan kritik, men för mig är det svårt att tänka i de banorna, man får ju samma hjälp som övriga som söker hjälp hos oss. Vi kan ju inte säga att för att du gjorde ett felaktigt val så har du inte rätt att komma tillbaka och leva i vårt samhälle, säger Anna Sjöstrand.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag