SSU-förslaget: ”Faktum att Sverige 2017 inte behöver ett försvar”

Daniels text i tvärdrag (t.v) och en som gillar förslaget (t.h).
  • Torsdag 12 jan 2017 2017-01-12
E-post 1476

SVERIGE Det är dags att lägga ner hela försvaret. Istället bör Sverige satsa på öppenhet mot omvärlden. Det menar SSU:aren Daniel Holst som berättar om sin syn på säkerhetspolitik i ett blogginlägg på sajten Tvärdrag. ”Sverige behöver inte ett försvar för att landets värde inte ligger i naturtillgångar eller landytor, istället ligger landets värde i våra ideal, de möjligheter vi kan skapa för varandra och framförallt vår öppenhet”, skriver han.

”En machosismens högborg” [sic] som har spelat ut sin roll, menar SSU:aren Daniel Holst i ett blogginlägg på Tvärdrag, en sajt för socialdemokratisk idédebatt, när han beskriver Försvarsmakten under den tid som allmän värnplikt fortfarande gällde. Och inte har det blivit bättre när värnplikten skrotats och vi istället har ett yrkesförsvar.

”Istället för att få in en bredd av samhället har militären dragit till sig dem som identifierar sig med den stereotypa bilden av försvaret. De har dragit till sig främst män med kvinnofientlig syn och med våldsbenägenhet. Tankar som ofta återfinns hos den politiska extremhögern. Att rusta dem med kunskap och kontakter är att rusta fienden för en fascistisk och nationalromantisk revolution”, poängterar han.

Istället menar Holst att Sverige bör ägna sig åt att rusta ned försvaret och fokusera på öppenhet mot omvärlden. Han skriver även att det är ett ”faktum att Sverige 2017 inte behöver ett försvar”.

”Sverige behöver inte ett försvar för att landets värde inte ligger i naturtillgångar eller landytor, istället ligger landets värde i våra ideal, de möjligheter vi kan skapa för varandra och framförallt vår öppenhet. Oro i världen på 2000-talet kan inte lösas med upprustning av ett nationalförsvar, det kan endast lösas genom nedrustning, diplomatiska kontakter och öppen handel”, fortsätter Holst.

Möter kritik på Twitter

Trots de tunga argumenten för att lägga ner Försvarsmakten i år möter han mothugg i sociala medier. En rad försvarsvänner går till svidande attack mot Daniel Holst, trots att han pekar på grabbigheten inom försvarsmakten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag