50 Illegala migranter flögs till liberalt lyxparadis – som inte ville ha dem

Floridas guvernör Ron DeSantis (R). Bild: Public Domain / Flickr
  • Lördag 17 sep 2022 2022-09-17
E-post

USA På onsdagen skickade Floridas guvernör Ron DeSantis (R) 5o illegala migranter via flyg till Martha’s Vineyard, en ö i Massachusetts känd för sina lyxiga bostäder och för att vara ett populärt resmål för rika amerikaner under sommaren. Det uppskattades inte av öns företrädare, vars befolkning till största delen röstar på Demokraterna.

– Florida kan konfirmera att de två planen med illegala migranter som anlände till Martha’s Vineyard idag var ett led i statens förflyttningsprogram för att transportera illegala migranter till fristadsdestinationer, sade guvernörens kommunikationschef Taryn Fenske till Fox News under onsdagen.

Hon fortsatte:

– Stater som Massachusetts, New York och Kalifornien kommer bättre syy ta hand om dessa individer som de har bjudit in till vårt land genom att uppmuntra till illegal invandring genom deras utnämning till ”fristadsstater” och stöd till Biden-administrationens öppna gränser-politik.

Aktionen är ett led i en taktik bland republikanska guvernörer att skicka migranter till fästen där Demokraterna är starka för opponera sig mot Biden-administrationens invandrings- och säkerhetspolitik vid södra gränsen, skriver Fox 13.

– Varje samhälle i Amerika borde dela bördan. Allt borde inte falla på en handfull röda stater (stater som röstar republikanskt, reds. anm.), säger DeSantis.

Tidigare har guvernörerna i Texas och Arizona skickat tusentals migranter via buss till New York, Chicago och Washington DC. Men DeSantis gick steget längre och skickade 50-talet migranter till det lyxiga sommarparadiset med flygplan.

Den republikanske Florida-guvernörens tilltag uppskattas inte av hans politiska motståndare.

Både president Joe Biden och den forna utrikesministern Hillary Clinton har kritiserat DeSantis, där den sistnämnda kallade agerandet ”trafficking” i en intervju med MSNBC och hävdade att ingen är för öppna gränser.

Den omstridda kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez (D) går ännu längre och kallar de republikanska politikernas aktioner – utan att nämna några namn – för ”brott mot mänskligheten”.

På Martha’s Vineyard uppskattades inte heller migranternas ankomst.

Kort efter att de anlänt sade Lisa Belcastro, samordnare för boende för hemlösa på ön, att de inte kunde stanna där eftersom det råder husbrist på Martha’s Vineyard och att de inte har resurserna för att ta hand om 50 migranter.

– Vi kan inte tillhandahålla hus åt alla som lever här och bor här. Vi har inte hus för femtio fler personer, sade hon till den samlade presskåren.

Att det inte skulle finnas något husrum för migranterna på ön råder det dock delade meningar om. Enligt New York Post har det till helgen funnits åtminstone 45 hem eller privata rum tillgängliga för uthyrning via Airbnb på Martha’s Vineyard.

Trots det skickades 125 medlemmar ur nationalgardet till ön på fredagen för att hantera situationen, som av invånare på ön kallades för en ”humanitär kris”, skriver New York Post. Kort därefter flyttades migranterna till militärbasen Joint Base Cape Cod på fastlandet.

Massachusetts guvernör Charlie Baker (R) säger i ett uttalande att migranterna skickades till militärbasen för att få humanitär hjälp och temporärt boende. Vidare hävdar han att migranterna var tvungna att eskorteras från Martha’s Vineyard eftersom ön inte är ”utrustad för att tillhandahålla ett hållbart boende”.

Martha’s Vineyard är en ö utanför Cape Cod i Massachusetts som är känd för att vara ett sommarparadis för rika och kända amerikaner. Ön är också ett starkt fäste för Demokraterna där en stor del av befolkningen röstar liberalt, skriver Reuters.

På ön äger bland annat den före detta presidenten Barack Obama ett semesterhus värt hundratals miljoner kronor.

Läs även: Kamala Harris till migranterna: Kom inte hit

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag