700 dömda brottslingar undviker fängelsestraff – inställer sig inte vid anstalt

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Tisdag 29 jun 2021 2021-06-29
E-post 509

SVERIGE Nära 700 dömda brottslingar efterlyses av Kriminalvården. Anledningen är att de inte infunnit sig på den anstalt där de ska avtjäna sitt fängelsestraff. Det rapporterar Ekot som i sin tur hänvisar till en kartläggning av nyhetsbyrån Siren.

250 av personerna ska enligt kartläggningen sakna svensk adress. Polisen har enbart begränsade befogenheter att söka efter dessa brottslingar.

– Efter avslutad förundersökning upphör rätten att ta hjälp av telekombolag eller banker, så då får vi knacka dörr. Men där måste vi se hur mycket resurser vi kan lägga i förhållande till andra ärenden som måste prioriteras, säger Geir Hogstad, kriminalkommissarie och chef på handräckningsgruppen i Storgöteborg, till Ekot.

Enligt Kriminalvården undviker cirka 100 brottslingar per år sitt fängelsestraff, rapporterar Ekot. Personer som inte sitter häktade har själva ansvar för att inställa sig på anstalten vid rätt tidpunkt. När den tidpunkten inträffar meddelas via brev.

Om den dömde inte kan nås av varken Kriminalvården eller polisen sker en efterlysning. Då lämnas ansvaret över till polisen att finna personen.

– Då får vi kanske knacka dörr och be snällt och vänligt om människor i den personens närhet var vi eventuellt kan hitta honom eller henne någonstans, säger Geir Hogstad.

Läs även: Polis: Utpressning har blivit ett gigantiskt problem i Sverige

Läs även: Kvinna döms till fängelse för falska våldtäktsanklagelser

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag