Polis: Utpressning har blivit ett gigantiskt problem i Sverige

Ulf Boström. Foto: SVT Play
  • Måndag 28 jun 2021 2021-06-28
E-post 572

SVERIGE Medan dödsskjutningar är ett välkänt fenomen i Sverige finns det en annan del av de gängkriminellas verksamhet som är mindre uppmärksammad. Polisen Ulf Boström berättar att utpressning har blivit ett gigantiskt problem.
– Om du inte har en stor släkt som kan skydda dig är du helt chanslös, säger han.

SVT Nyheter Väst rapporterar om problemet med kriminella nätverk som ägnar sig åt utpressning av företagare och andra vanliga, skötsamma medborgare. Gängen erbjuder ”beskydd” i utbyte mot pengar, och den som vägrar betala utsätts för dödshot och andra repressalier.

SVT har pratat med personer som har fått sina liv slagna i spillror när de inte betalat gängen. De kan tvingas lämna sina hem och sina verksamheter, och även förlora sina familjer på grund av hoten.

Ulf Boström, integrationspolis i nordöstra Göteborg, säger att polisen har svårt att skydda offren, även om de får skyddat boende.

– Det är bara temporärt och få som blir skyddade på det sättet får ett fullvärdigt liv. Eftersom vi under så lång tid låtit den här verksamheten bre ut sig i hela Sverige så har de gäng i alla de större städerna. De har ögon och öron överallt, berättar han för SVT.

Få av de som utsätts för gängens utpressning vågar anmäla det till polisen, vilket gör att det saknas statistik på hur utbrett problemet är. Ulf Boström beskriver dock det han kallar ”olaga hot-kulturen” som ”gigantisk”.

– Antingen betalar du och försöker leva ett normalt liv i tysthet och inte berätta för någon. Eller så står du emot och så fördärvas ditt liv totalt.

Boström säger att det är vanligt att offren har invandrarbakgrund, då de anses vara lättare att utnyttja.

– Om du inte har en stor släkt som kan skydda dig är du helt chanslös, säger han.

Läs även: Löfvens katastrof: Högern drar ifrån i Sentios junimätning

Läs även: Arvid Hallén: Så kan Löfven sitta kvar som statsminister utan extraval

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag