Senaste studien: Sexarbetare gillar sitt yrke

Foto: Wikimedia Commons
  • Onsdag 11 mar 2015 2015-03-11
E-post

STORBRITANNIEN ”Myten” om den lyckliga horan verkar vara mer än en myt. En ny studie visar att två tredjedelar av tillfrågade sexarbetare beskriver sitt arbete som roligt och mer än hälften tycker att jobbet är givande.

En ny studie utförd vid Leeds Universitet utmanar synen på sexarbete som något dåligt. 240 sexarbetare intervjuades i den första studien i sitt slag av denna omfattning. Av dessa uppgav 91 procent att jobbet var flexibelt, två tredjedelar att jobbet var roligt och mer än hälften tyckte att det var givande, rapporterar brittiska Metro.

Alex Feis-Bryce, från organisationen National Ugly Mugs som jobbar med att skydda sexarbetare, menar att forskningen utmanar idéen att sexarbete i sig är något dåligt och gör det klart att det är viktigt att erkänna sexarbete som arbete.

– Lagstiftare faller in i fällan att tro att de vet bättre och inför svepande förslag med intentionen att ”rädda” sexarbetare, säger han till Metro.

Litar inte på polisen

Ledaren för studien, Dr Teela Sanders, har kommenterat studien på universitets hemsida där hon kommer med förslag för att förbättra arbetssituationen ytterligare.

Hon uppger att några av de åtgärder som kan hjälpa sexarbetare bland annat är avkriminalisering, stärkta juridiska rättigheter samt en förändrad attityd mot de som är verksamma som sexarbetare.

National Ugly Mugs har själva publicerat en sammanfattning på sin hemsida. Man berättar om hur de tillfrågade bland annat uppgav att det bästa med jobbet var den finansiella aspekten, de flexibla arbetstiderna och friheten att själv ta beslut om när, var och hur de säljer sex. Bland de negativa sidorna fans klienter som slösar bort tid, det sociala stigmat mot arbetet och faran för våld.

Trots att många sexarbetare utsatts för brott under tiden de arbetat är nästan hälften av de tillfrågade osäkra eller mycket osäkra på om polisen skulle ta deras anmälningar om brott seriöst. De tillfrågade anser att det huvudsakliga sättet på vilket deras säkerhet skulle förbättras vore genom en legalisering eller avkriminalisering av sexindustrin.

RFSU kritiserade tidigare den svenska sexköpslagen

Det är inte bara i Storbritannien som röster för legalisering av sexindustrin höjts. Tidigare i år gick RFSU ut och kritiserade sexköpslagen. Organisationen hävdade att sexköpslagens positiva effekter var överdrivna.

– Lagen har i stället lett till ökade osäkerhet för de prostituerade, sade ordföranden Kristina Ljungros till DN i februari i år.

På sin hemsida uppger RFSU att det finns stor risk att den som säljer sex utsätts för stigma och diskriminering samt att det finns skäl att tro att denna ökat sedan sexköpslagens införande vilket i sin tur leder till att den som säljer sex hamnat i en mer utsatt situation.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag