Zackrisson: Näringslivet kan inte vänta på Löfven – bilda en egen nationell ”task force”

Stefan Löfven (S). Foto: Skärmdump från regeringens sändning
  • Måndag 20 apr 2020 2020-04-20
E-post

Det är dags för näringslivet att sluta vänta på initiativ, handlingsplaner och kraftigare krispaket från regeringen. I stället bör man sätta ihop ett eget nationellt expertråd, en task force, som presenterar en tydlig plan för Sverige genom och ur coronakrisen, skriver Nyheter Idags redaktionschef Pelle Zackrisson.

Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden efterlyste redan i slutet av mars en väg ut ur coronakrisen.

– Vi måste ha en plan, sade hon i SVT:s Agenda.

Någon klar plan eller riktning har ännu inte statsminister Stefan Löfven presenterat.

Löfven, som i stället för att själv hålla dagliga pressträffar och svara om läget i kampen mot coronaviruset, överlåter det till en tjänsteman på Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell.

Det finns inte ens en minister, ingen folkvald, med på de dagliga pressträffarna på Folkhälsomyndigheten, utan enbart tjänstemän.

I över en månads tid har Svenskt Näringsliv och andra företagarorganisationer bett om ökade åtgärder för att rädda jobb och förhindra att företag går i konkurs. Man har hittills valt att inte gå i öppen polemik med Löfven eller hans finansminister Magdalena Andersson. Svenskt Näringslivs vd Jan-Olov Jacke har sträckt sig till att kalla krispaketen ”inte tillräckligt kraftfulla”, men har sagt att de är ”bra åtgärder”.

Nationalekonomer som Magnus Henrekson har varnat för att om inte direkta stöd ges till företag kan över en halv miljon jobb försvinna på kort tid.

Även fackföreningar som Metall har tagit till orda och krävt ytterligare åtgärder. Framför allt vill både fack och arbetsgivarorganisationer att staten, som i Norge och Danmark, tar en ökad del av kostnaderna för korttidspermitteringarna.

Från olika branscher, som hotell- och restaurang, turism och handel, larmas det om rasande intäkter, ibland tvärstopp.

I andra länder sätter regeringar ihop nationella task forces, expertråd, för att leda länderna ur lockdowns (nedstängningen, karantänerna). I Italien leds expertrådet av Vittorio Colao, Vodafones förre vd.

Även om Sverige inte haft lika omfattande nedstängning är ett expertråd en god idé. Men näringslivet kan inte sitta på händerna och vänta på initiativ från Stefan Löfven om en nationell task force.

I stället både kan och bör man bjuda in experter till ett eget råd som får sätta högsta fart och sedan presenterar handlingsplaner, ställda till statsministern. Experterna kan komma från fackföreningar, olika medi-tech-bolag, från svensk handel, nationalekonomer. Men det kan också finnas poänger att ta in en representant från föreningslivet, exempelvis Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Expertrådet bör också ha medicinsk och epidemiologisk expertis.

Ett expertråd inrättat av näringslivet skulle inte bara vara inriktat på att presentera handlingsplaner som sätter press på Stefan Löfven. Den skulle också presentera egna initiativ, och finansiera egna satsningar och därigenom visa lite initiativförmåga i stället för att bara passivt vänta. Exempel på vad expertrådet skulle kunna göra:

• Skissa på möjliga strategier för att exempelvis lätta på restriktioner
• Ta fram en konkret plan för masstestning
• Ta fram egna planer för att minska smittspridning i olika branscher. Det skulle kunna handla om policies för frekvent rengöring på caféer och restauranger, eller obligatoriskt munskydd för all personal i alla butiker. Att samtliga taxichaufförer kan erbjudas munskydd, gratis eller till självkostnadspris, skulle också kunna vara ett sådant exempel.

I Sverige har Folkhälsomyndigheten hittills ställt sig kallsinniga till att allmänheten använder munskydd. I andra länder har munskydd, även enkla hemgjorda, blivit en del av strategin för att minska spridningen av coronaviruset. Idén är att ett enkelt munskydd inte skyddar bäraren av munskyddet men minskar spridningen.

Ett självständigt expertråd skulle kunna ta initiativ till en kampanj för användande och även för att ta fram eller köpa in munskydd för att minska spridningen i samhället.

Oavsett vad ett expertråd för näringslivet i slutändan kommer fram till, är poängen glasklar.

Näringslivet, och även fack och civilsamhället, behöver ta egna initiativ för att på bästa sätt ta Sverige ur coronakrisen. Leda istället för att följa.

Bli prenumerant

Stöd Nyheter Idag genom att bli månadsprenumerant.

Då hjälper du till att garantera en alternativ medieröst i Sverige.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag