Sveriges Radio avslöjar regimkritisk Facebookgrupp: ”Skada Sverigebilden”
SVERIGE Sveriges Radio avslöjar att det skrivs kritiska inlägg och diskuteras opinionsbildning om den svenska coronastrategin i en stängd Facebookgrupp. Dessutom uppges att tonen i vissa inlägg är ”mycket bekymmersam” och att man försöker ”skada Sverigebilden”. Inslaget både hyllas och sågas. ”Nordkorea”, skriver en twittrare.
Sveriges Radio berättar att man fått insyn i en stängd Facebookgrupp med ungefär 200 medlemmar. Bland medlemmarna finns enligt Sveriges Radio forskare, akademiker och debattörer som varit kritiska till den svenska coronastrategin.
I sitt inslag har Sveriges Radio tagit fasta på ”tonen” från vissa av medlemmarna i gruppen som uppges vara ”mycket bekymmersam”.
– Man visar sån ilska att det är ganska olämpligt språk som används, säger Hanna Linderstål, virtuell analytiker, en av experterna som Sveriges Radio intervjuar i inslaget.
Den andre experten James Pamment, docent i strategisk kommunikation vid Lunds universitet, säger att syftet med gruppen verkar vara att dels kritisera coronastrategin och dels kritisera mediebevakningen.
– Sen finns det mycket annat i gruppen som verkar handla om att skada Sverigebilden, säger han.
Enligt Sveriges Radio sprids ”mycket grova påståenden” i sociala medier efter en kampanj från gruppen. Facebookgruppen har ”samordnat aktiviteter” enligt Sveriges Radio och fått in debattartiklar i flera internationella tidningar.
Opinionsbildningen beskrivs av Sveriges Radio som ”bearbetning” av internationella och svenska medier.
– Regeringen och myndigheterna anklagas för att vara korrupta och etiskt och moraliskt bankrutta, säger Sveriges Radios reporter i inslaget.
Inom gruppen har man hjälpts åt med att översätta mejl med uppmaningar som skickats till företrädare för olika länder, något som utmålas som problematiskt av Sveriges Radio.
– Det här är oroväckande gränser som gruppen går över enligt experterna, säger reportern.
Att Facebookgruppen kontaktat internationella medier beskrivs i inslaget som väldigt ”oroande”.
– Det är starka uttalanden man gör om Sverige internationellt, säger Hanna Linderstål.
Sveriges Radio varnar för att Facebookgruppens medlemmar befinner sig nära det olagliga.
– Gränsen är hårfin mellan vad som är engagemang och trakasserier enligt experterna, säger reportern.
Att medlemmarna i gruppen väljar att fokusera på det som gått dåligt i den svenska strategin i de debattartiklar de får publicerade anses särskilt suspekt.
– De senaste åren har beskrivningen av Sverige i olika forum och medier ofta gett sken av ett välfärdssamhälle som totalhavererat, säger Sveriges Radios reporter.
Reportaget hyllas av SVT-profilen och epidemiologen Emma Frans. ”Denna typer av grupper är ett hot mot demokratin”, skriver hon på Twitter.
Vet också forskare som inte längre uttalar sig i media om covid efter att ha blivit trakasserade. Denna typ av grupper är ett hot mot demokratin.
— Emma Frans (@DrEmmaFrans) February 9, 2021
Aftonbladets politiske chefredaktör (obunden socialdemokratisk) Anders Lindberg misstänker att det är en påverkansoperation:
”Så här brukar de fungera”, skriver han.
Detta är alltså en klassisk dold påverkansoperation. Så här brukar de fungera.
Att så mycket felaktigheter och konspirationsteorier sprids om Sverige på så kort tid fordrar nästan alltid planering och organisation.
Lyssna gärna på hela 👇https://t.co/ItWpiOFedF
— Anders Lindberg (@anderslindberg) February 9, 2021
Andra är inte lika imponerade.
Skribenten och tidigare domaren Krister Thelin skriver att det är en fråga om yttrande- och föreningsfrihet.
Vilka är dessa experter? "Experter på informationspåverkan menar att personerna passerar en gräns när de försöker påverka svenska intressen utomlands, i och med att det kan få stor påverkan på svenska medborgare." https://t.co/vQVxPgbGux En fråga om yttrande- och föreningsfrihet.
— Krister Thelin (@KristerThelin) February 9, 2021
Emil Johansson Bergholtz, professor i teoretisk fysik, undrar om Sveriges Radio blivit ”Säpos politiska gren”.
Vad sysslar vetenskapsradion med? Tror de att de blivit Säpos politiska gren? De är ju redan fällda för sin osaklighet i coronaraporteringen…https://t.co/SJNP6X8Wun
— Emil J. Bergholtz (@EmilBergholtz) February 9, 2021
Hej @sverigesradio, när jag läser er rapportering om Facebookgruppen, får jag intrycket att ni har kommit en grupp landsförrädare på spåren.
Är det verkligen ett lämpligt sätt att vinkla sin rapportering för ett public service-bolag i en demokrati?https://t.co/tfHiAq7bDs
— Olof Brunninge (@Obg1887) February 9, 2021
Sveriges Radio har en så kallad ”demokratiparagraf” som innebär att man ska försvara grundläggande demokratiska värden som yttrandefrihet och föreningsfrihet.
En twittrare undrar retoriskt vad som hände med det.
.@sr_ekot och @SRvetenskap rider ut till försvar för @AnnLinde: skriker ”#FakeNews!” åt @nytimes et al.
En fråga som hänger kvar i luften efter programmet: Vad hände med yttrande- och föreningsfriheten…? Vem försvarar den nuförtiden…?#journalistikhttps://t.co/g0RNmTR5Pi
— Björn Smedman (@bjornsing) February 9, 2021