Vårdförbundets ordförande: Svensk sjukvård är ”en mänsklig rättighet”
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger till TV 4 Nyheterna att hon anser att svensk skattefinansierad sjukvård är en ”mänsklig rättighet”, även för personer som saknar rätt att uppehålla sig i Sverige.
Det handlar om regeringens förslag på anmälningsplikt för offentliganställda rörande illegala migranter, som innebär att personal inom skola, sjukvård och socialtjänst med mera ska vara skyldiga att rapportera till polisen och Migrationsverket om de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.
Förslaget, som kritiker kallar för ”angiverilagen”, har fått kritik från fackligt håll, och regeringen avser lämna in ett tilläggsdirektiv till utredaren om att regleringen inte får bryta mot barnkonventionen.
– Därmed måste skolpersonal undantas från detta, annars bryter man mot barnkonventionen säger skolministern Lotta Edholm (L) till TV 4 Nyheterna.
På samma sätt menar Edholm att undantag från anmälningsplikten även kan komma att gälla vårdpersonal. Men det räcker inte för Vårdförbundet, vars ordförande Sineva Ribeiro vill att lagen skrotas helt och hållet.
Anledningen är att hon menar att svensk, skattefinansierad sjukvård är ”en mänsklig rättighet” som ska erbjudas samtliga personer som befinner sig i landet.
– Vore konstigt om man inte gjorde det, säger Ribeiro om det aviserade undantaget och fortsätter:
– Jag tycker att hälso- och sjukvård är en mänsklig rättighet så jag är glad att de tagit med detta. Men det räcker inte, säger hon.
Widar Andersson, tidigare riksdagsledamot (S), numera politisk redaktör på Folkbladet i Östergötland, är kritisk till Ribeiros uttalande.