Människorättsorganisation: Förbjud koranbränningar
Organisationen Civil Right Defenders, som påstår sig ”försvara medborgerliga och politiska rättigheter”, kräver ett förbud mot koranbränningar i en debattartikel i Dagens Nyheter. Enligt organisationen bör koranbränningar ”ses som en symbolisk avhumanisering av muslimer som minoritetsgrupp i Sverige”, varför man menar att lagen om hets mot folkgrupp måste ”förtydligas”.
Organisationen är emellertid kritisk till regeringens förslag om att ändra i ordningslagen, vilket man menar är ”fel väg att gå”, då en förändring av ordningslagen skulle ”hota demonstrations- och yttrandefriheten” samtidigt som det undviker ”det egentliga problemet, nämligen att koranbränningar många gånger kan utgöra hets mot folkgrupp.”
Civil Right Defenders tycker visserligen att ”yttrandefriheten är en grundläggande mänsklig rättighet och en nödvändig förutsättning för ett fritt och demokratiskt samhälle”, men hävdar också att ”rätten att inte diskrimineras samt skyddet mot rasdiskriminering” är ”lika grundläggande för ett demokratiskt samhälle”.
Därför kräver organisationen att koranbränning prövas i domstol som hets mot folkgrupp, samt att lagen om hets mot folkgrupp förtydligas.
Civil Rights Defenders är inte ensamma om att vilja se ett förbud mot koranbränningar. Nyligen har Irans högste religiöse ledare ayatolla Ali Khamenei sagt att koranbränningar är ”bittra, konspiratoriska och farliga händelser” samt krävt att Sverige utlämnar koranbrännare som Rasmus Paludan och Salwan Momika till rättsväsendet i muslimska länder.
Tidigare har Irak krävt den irakiska medborgaren Salwan Momika utlämnad till landet på grund av hans koranbränning, och Turkiet har inlett en förundersökning mot Rasmus Paludan och Salwan Momika för att de ”offentligt förolämpa de religiösa värderingarna”.
Mårten Schultz, professor i juridik och krönikör på Svenska Dagbladet, har en annan uppfattning än Civil Right Defenders om hyr yttrandefriheten bör prioriteras.
”Yttrandefriheten kommer först i listan av opinionsfriheter och opinionsfriheterna kommer först i listan av mänskliga fri- och rättigheter. Det här är med andra ord värden som har högsta prioritet i Sverige. Denna prioritering framträder än tydligare om man undersöker våra andra grundlagar” skriver han i SvD.
Civil Rights Defenders grundades år 1982 och hette fram till 2009 Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter, med syfte var att tillsammans med systerorganisationer i andra länder bevaka efterlevnaden av mänskliga rättigheter.
Bland organisationens styrelsemedlemmar märks Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg, som valdes in i styrelsen 2019.
På senare år har organisationen, som delvis finansieras av skattemedel, angripit Tidöavtalet och Twitters ägare Elon Musk.