Rektor vägrade lämna mongol-lista till polis

Bild: Nyheter Idag/FT Bild
  • Onsdag 6 sep 2023 2023-09-06
E-post

Under utredningen av en grov misshandel begärde polisen en lista över alla elever med mongolisk bakgrund från en gymnasieskola i Stockholm. Men rektorn vägrade, och nu har polisens begäran anmälts till Justitieombudsmannen.

– Jag tänkte: Det här är någon som måste ha tappat sin etiska kompass, säger rektorn till Dagens Nyheter.

När polisen i Farsta eftersökte en tonårig mongol för en grov misshandel i maj i år, kontaktade de rektor Annika Hedås Falk på Stockholms estetiska gymnasium med en begäran om namn, personnummer och adresser till alla elever med mongolisk bakgrund.

– Jag tänkte: Det här är någon som måste ha tappat sin etiska kompass. Kan det vara på riktigt eller är det ett bluffmejl? säger hon till Dagens Nyheter, som tagit del av mejlväxlingen mellan Falk och polisen.

Falk uppger till tidningen att hon tidigare hjälpt polisen, men att de då har kommit till skolan, legitimerat sig och tittat i skolkataloger.

– Det har aldrig varit några problem. Men i det här fallet ville polisen få mig som rektor att definiera minderåriga elever utifrån etnicitet, och dessutom skicka över känsliga personuppgifter digitalt. Det är både oetiskt och i strid med GDPR, menar hon.

Falk sade därför nej till polisens begäran. Då kontaktades hon igen, på både telefon och mejl. I mejlet hävdade polisen att övriga rektorer i området redan hade lämnat ut listor över sina mongoliska elever, inklusive de med skyddad identitet eller utan uppehållstillstånd. Vad polisen inte visste var att Falk hade ett nära samarbete med de övriga rektorerna.

– De hade inte gjort några listor över elever med mongolisk bakgrund och inte heller skickat över några kontaktuppgifter via mejl till polisen, säger Falk, en uppgift som får stöd av två andra rektorer DN pratat med.

Slutligen fick Falk ett mejl från polisen där hon hotades med husrannsakan om hon inte skickade de begärda uppgifterna.

– En polis ringde upp och sa att ”om 15 uniformerade poliser stormar in i skolan” är det mer integritetskänsligt än att jag bara låter dem få uppgifterna. Men jag vägrade och bad åklagaren ringa upp, vilket inte hände, säger Falk.

Nu har Annika Hedås Falk anmält polisens begäran och hantering till Justitieombudsmannen, JO.

– Jag vill veta hur JO ser på saken: Är jag skyldig att upprätta listor på elever baserat på etnicitet när polisen efterfrågar det? Kan polisen begära att jag ska mejla över namn och kontaktuppgifter för människor som lever med skyddad identitet eller är papperslösa?

Björn Fritzell, gruppchef för lokalpolisområde Farsta, skriver till DN att man haft en dialog med rektorn, som bland annat haft synpunkter på polisens arbetssätt. ”Åsikterna går delvis isär kring hur denna dialog har förts och vad som har sagts och inte”, skriver Björn Fritzell, som välkomnar att saken utreds av JO.

Läs även: Polistaktiken sågas efter Rosengårds koranupplopp

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag