Terroristen var ingen terrorist – Medier misslyckades mer än Säpo
LEDARE Under söndagen visade det sig att den 22-åring som utpekats som misstänkt terrorist inte alls förefaller vara en terrorist. Istället släpptes han fri av myndigheterna efter förhör. Men i medier kom han att bli terrorist med hela svenska folket, därav hoppas jag att svenska folket också inser att inget pekar på att han är skyldig till något.
Det har varit en dramatisk nyhetsvecka i Sverige. Efter terrordåden i Paris har medier över hela världen kommit att handla om risken för nya terrorattentat och om islamiska staten. I det läget meddelar Säkerhetspolisen att en person är anhållen i sin frånvaro, misstänkt för terrorbrott.
Och personen kan befinna sig i Sverige.
På en presskonferens, som Nyheter Idag livesände, var myndigheterna tystlåtna. Trots att journalister ihärdigt ställde fråga på fråga för att få klarhet i myndigheternas arbete var det locket på. Senare kom en bild att kommuniceras till poliser i yttre tjänst, en bild som föreställde den person man var på jakt efter.
Mutar Muthanna Majid heter han. Det visade sig att hans namn stod på en dörr i Boliden långt uppe i Västerbotten. Han fans även att hitta på Facebook, om man bara testar att söka på varianter av hur man kan stava hans namn.
Både namn och den bild poliser i yttre tjänst fått ta del av kom snabbt att publiceras i medier. Och i ett slag var hela Sverige försatt i en terror-nojja – killens Facebooksida spreds som en löpeld över internet och haten och hoten kom som ett brev på posten.
Men inget av detta märkte antagligen Mutar Muhanna Majid. Han blev odramatiskt omhändertagen av polisen i Boliden och satt senare i myndigheternas förvar. Och när han väl var förhörd visade det sig att han antagligen inte alls det var någon terrorist, så han släpptes på fri fot.
Juridiskt har inget fel inträffat. Men i medier har han blivit terrorist med hela svenska folket. Det här kommer garanterat bli föremål för en lång och segdragen diskussion om det var rätt att publicera hans namn och bild. Även Nyheter Idag har varit skyldiga till detta ska erkännas, dock efter att han var gripen, men ändå.
Än mer intressant är att Säkerhetspolisen inte kan anklagas för att ha gjort något fel, även om det kan tyckas vara ett misslyckande från deras sida då det inte alls verkade vara så svårt att hitta den här personen. Bloggaren och författaren Lars Wilderäng påpekar helt riktigt att myndigheterna aldrig gått ut med 22-åringens namn eller bild, det är något som medierna på egen hand tagit beslut om att publicera.
Därav stannar publicitetsskadan helt och hållet på medier.
Ibland säger jag att man ska vara hård – men rättvis. Nu är ett sådant tillfälle. I sociala medier ser jag människor fortfarande prata om Mutar Muthanna som om han vore en terrorist och ska behandlas därefter, trots att det står klart att det inte finns grund för det påståendet. Det är som om det är viktigare att kleta terrorist-stämpel på något än att hålla huvudet kallt.
Jag känner igen det där, jag har råkat ut för samma sak ett flertal gånger. Men då heter det att jag är rasist och dödar söta kattungar som hobby för att jag varit medlem i Sverigedemokraterna. Man blir dömd för saker man varken sagt eller gjort, för att folk inte kan låta bli att stämpla. Nu går samma typ av drev, fast åt ett annat håll.
Visst har medier ett ansvar, därför finns exempelvis de pressetiska reglerna. Jag gissar att pressombudsmannen Ola Sigvardsson kan komma att få en del att titta på framöver. Kanske även vad gäller Nyheter Idag, även vi är anslutna till det pressetiska systemet.
Men framför allt, du som läsare, har också ytterst ett ansvar. Medier kan, precis som alla företag, individer och organisationer, göra fel. Om det sker en rättelse om en individ, eller vad det nu än kan handla om, ta till dig den och uppdatera dig själv. Och sluta sprid en felaktig bild om att den här killen minsann är terrorist. Finns det inget som pekar på det så ska man inte heller påstå något.
Nästa gång kanske det är du som får schavottera i offentligheten, trots att du är oskyldig.