Presidentvalet hårdnar – nu värvar Trump röster bland bosättare i Israel
USA Kritiken växer mot Donald Trump efter att presidentkandidaten hyllat den ryske ledaren Vladimir Putin och kritiserat amerikansk utrikespolitik i en intervju för Russia Today. Samtidigt försöker hans anhängare värva röster på ett oväntat ställe – i judiska bosättningar på västbanken.
Den amerikanska presidentkandidaten Donald Trumps supportrar har upprättat sitt kampanjhögkvarter i den judiska bosättningen Karnei Shomron på Västbanken, där man hoppas kunna värva konservativa judar med amerikanskt medborgarskap. Ännu ett värvningskontor ska öppna nästa vecka i östra Jerusalem.
Man uppskattar att så många som 300 000 amerikanska judar bor i Israel, och medan den judiska befolkningen i USA i hög grad röstar demokratiskt är de amerikansk-judiska bosättarna ofta religiöst och politiskt konservativa.
I början av sin kampanj alienerade Trump visserligen många konservativa judar genom att bland annat vägra erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Men idag har Trump blivit allt mer pro-israelisk, och har exempelvis lovat att riva upp Obamas omdiskuterade avtal med Iran.
Men Trumps pro-israeliska kursändring kan bli ett problem. Den så kallade alt-right-rörelsen, som Hillary Clinton nyligen pekade ut som Trumps mest aktiva supportrar, har en ambivalent inställning till Israel.
Även om man uppskattar en etnisk nationalstat, förknippas ett alldeles för starkt stöd till landet med den neokonservativa krigspolitik som skapat kaos i mellanöstern. Ett kaos som rörelsen under valkampanjen försökt smeta på Hillary. Inte minst för hennes roll som utrikesminister under Benghazi-attacken, där USA:s ambassadör i Libyen mördades av islamister.
Högerradikal företrädare för alt-right tonar ner stödet till Israel
Men den svenske högerradikalen Daniel Friberg, som med sina skriverier på sidan ”Right on” och sitt bokförlag ”Arktos” är en del av den globala alt right-rörelsen, tar Donald Trumps pro-israeliska hållning med ro.
– De judiska bosättarna är traditionella nationalister, och en naturlig målgrupp för Trumps kampanj, menar Friberg när vi når honom på telefon.
Finns inte risken att Trump blir lika neokonservativ som Hillary?
– Ingen kan bli lika neokonservativ som crooked Hillary! Det skulle vara George Soros själv, men han dikterar ju redan hennes politik.
Men om Trump river upp överenskommelsen med Iran, vad kommer i så fall skilja hans mellanösternpolitik från den som fördes av till exempel George W Bush och Donald Rumsfeld?
– Han har bara talat om att omförhandla den, så den blir bättre för USA. Det är en milsvid skillnad mot de krigsäventyr Rumsfeld och Hillary ägnat sig åt, som Trump kritiserat i flera år. Den sortens politik är inte kompatibel med Trumps program ”America First”. Det är därför alla neokonservativa republikaner går över till Hillary, avslutar Friberg.