Trump i nattens debatt: ”Vi ska bygga muren”
USA ”Alla vill ha muren”, förklarade Donald Trump i den tredje och sista debatten med Hillary Clinton inför valet i USA. Men frågan om muren handlar även om hur USA ska hantera de miljontals illegala invandrare som sedan flera år redan befinner sig i landet. – Jag vill inte slita isär familjer, förklarade Clinton och syftade på att många av de illegala invandrarna skaffat barn i USA som per automatik är medborgare i landet.
Den tredje och sista debatten mellan kandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton var betydligt lugnare och sakligare än den förra debatten. Ett av ämnena som diskuterades var invandringsfrågan, ett ämne som kommit att bli en central del i valrörelsen efter att republikanernas kandidat Trump adresserat frågan redan när han tillkännagav sin kandidatur.
Under debatten förklarade Trump att droger väller in i landet och han använde heroin som ett exempel. För att råda bot på detta vill han bygga en mur mot Mexico, ett förslag som har kommit att bli ett kännetecken i Trumps kampanj. Men det handlar inte bara om droger, ett huvudsakligt argument för att bygga muren mot Mexico är att stoppa illegal invandring till USA.
– Jag vill bygga muren. Vi behöver muren. Gränspolisen vill ha muren. Alla vill ha muren, förklarade Trump.
Clinton: ”Jag vill inte slita isär familjer”
Demokraternas kandidat Hillary Clinton argumenterade istället för konsekvenserna av att skärpa upp regler för invandring. USA är ett land med en hög andel illegala invandrare, alltså människor som inte har tillstånd från myndigheterna att vistas i landet. Samtidigt har många av dessa människor vistats många år i USA och det är mycket vanligt att de har hittat försörjning, samtidigt som de på grund av sin legala status står utanför sociala skyddsnät.
– Jag kom att tänka på en ung tjej jag mötte här i Las Vegas, Carla, som är väldigt orolig för att hennes föräldrar kan komma att bli deporterade. Hon är född i det här landet, men hennes föräldrar är inte det.
– Jag vill inte slita isär familjer, jag vill inte skicka iväg föräldrar från deras barn. Jag vill inte se någon myndighet för deportation i det här landet, som Donald har talat om, som verkställer utvisningar.
Situationen med illegala invandrare, som kallas ”papperslösa” av Hillary Clinton, är speciell i USA. Många av dem har vistats i flera år i USA och har under tiden skaffat barn, där barnen per automatik blir medborgare i USA. Att utvisa de invandrare som vistas illegalt skulle mycket riktigt få konsekvensen att familjer riskeras att splittras.
– Vi har elva miljoner papperslösa människor i det här landet, de har fyra miljoner barn som är amerikanska medborgare. Totalt femton miljoner, poängterade Clinton.
Oscarsson: ”Bästa debatten hittills”
Frågan om invandring var bara en av flera frågor som kom att diskuteras. En annan brännande fråga handlar om situationen i Syrien och i ett bredare perspektiv vilken linje USA ska hålla gentemot omvärlden. Trump har länge argumenterat för ett samarbete med Ryssland för att gemensamt bekämpa terrorism, samtidigt som Clinton är känd för att inta en betydligt tuffare linje mot Ryssland.
Geopolitiken har fått ytterligare en dimension då Ryssland anklagas för att ligga bakom de omfattande läckor av mejl från det demokratiska partiet som Wikileaks publicerat. Flera bedömare menar att Trump på så vis får stöd från Rysslands president Vladimir Putin, en fråga som uppfattas som kontroversiell.
Å andra sidan har Clinton kommit att förknippas med stor och omfattande korruption då hon får stora ekonomiska bidrag i sin kampanj från privata intressen. Dessa faktorer har kommit att bidra till att årets valrörelse har varit osedvanligt smutsig i den amerikanska politiken.
Den politiska kommentatorn Marcus Oscarsson på TV4 följer valet i USA mycket noga. Han poängterar att den tredje och sista debatten var den bästa hittills.
”Bästa debatten hittills. Fokus på sakfrågor. Många klara besked”, skriver han på Facebook.