Så gör Tino Sanandaji komedi av Reinfeldt med brinnande julgran

Beställer man Tinos bok snabbt så får man en brinnande julgran hemskickad.
  • Tisdag 13 dec 2016 2016-12-13
E-post

STOCKHOLM Nationalekonomen Tino Sanandaji är aktuell med en nya boken ”Massutmaning”och tillsammans med den skickar han ut ett julkort med en brinnande julgran. Nu berättar han för Nyheter Idag varför han tycker det är roligt att citera den förre statsministern och spinna vidare på Reinfeldts retorik.

När vi når Tino Sanandaji över telefon är han förkyld, men på bra humör. På sin blogg har han nyligen lanserat sin nya bok ”Massutmaning” och den som är snabb på att beställa får ett julkort hemskickat föreställande en brinnande julgran. Men förutom den brinnande julgranen finns där en rad olika julklappar med en symbolik som känns igen från den offentliga debatten.

När många experter och medieprofiler sagt att Sverige tjänar stora pengar på invandring har han varit djupt kritisk. Mycket pekar nu på att Sanandaji hela tiden haft rätt, vilket han också visar i sin nya bok. Men med julkortet passar han på att skoja om några av de argument som använts av kända debattörer i frågor relaterade till invandringen.

– Många utryckte intresse att köpa boken i julklapp, men jag han inte skriva klart min bok innan jul. De som förbeställer nu kommer få boken under början av januari, och då tänkte jag att de kan åtminstone få någonting med julstämning. Och vad symboliserar julstämningen mer i vår tid än en brinnande julgran? Så jag gjorde en brinnande julgran som man kan hänga på julgranen.

– Vår förra statsministers kommentar om den flyktingkris som hans politik orsakade var att hålla ett tal där han säger; ”I vårt land har vi nu börjat använda ord för att beskriva vad Sverige är utsatt för och jag har förstått att vi lever i kollaps. Allt har slutat fungera. Med den typen av ord så är vi där igen – vad betyder ord i vår tid? Jag har ägnat några veckor åt att träffa folk och fråga i detta kollapsens land hur julhelgen var. Hur var det att fira jul i kollaps. Brann granen?”.

Sanandaji menar att sådan retorik fördummar problematiken med utanförskap, brottslighet och otrygghet.

– Det är ett passande tema till min bok. Jag blev också nyfiken, hur ser en brinnande julgran egentligen ut? Det är tydligen viktigt då Fredrik Reinfeldt menar att medborgare saknar skäl att klaga så länge deras julgran inte brinner. Sen är det julklappar under granen också…

Ja visst. Det måste det ju vara. Ett Netflix-abonnemang?

– Netflix-abonnemang, en flaska rödvin, en kokbok med 291 sätt att tillaga din egen Quattro stagioni, ett öppet hjärta som hänger i granen, en DVD med ”Familjen brunråtta firar jul”, den skönlitterära klassikern ”Mina drömmars kåkstad”, samt barnboken ”Oändliga fält och skogar”.

– Det är referenser till den debatt vi haft det senaste året. Man kan se det som olika diskussionsämnen som man kan ha roligt med familj och vänner under julen.

– Många förstår direkt referenserna, men inte alla. Väldigt mycket av det här har inte rapporterats i etablerade medier. Jag tror exempelvis att Anne Rambergs jämförelse av Hanif Bali med bruna råttor aldrig rapporterades på nyhetsplats i någon tidning. Ändå känner nästan alla som följer samhällsdebatten till det, vilket är intressant. Krönikörer och ledarsidor kommenterade referensen till Bruna Råttor, men själva nyheten finns i princip bara i sociala medier och förtegs av media. Det säger något om vilken kraft det finns i sociala medier. Det är lustigt att man numera kan ha en sådan referens som de flesta direkt fattar utan att det stått i tidningen.

Är inte det då ett tecken på att så kallad ”gammelmedia” är allt mer irrelevant?

– Jag använder termen ”mörkermedia”. Naturligtvis är det så att de tappar greppet. Det finns efterfrågan på journalistik. Men det vi har sett är inte journalistik. Journalistik betyder inte att man har en tidning som man skriver saker i, det betyder att man sakligt och neutralt rapporterar sanningen. Mörkermedia tappar snabbt läsare och skyller det på externa faktorer som teknologi eller att mediekrisen skulle vara oundviklig, men det tror inte jag alls.

– Det märker man på vilket enormt intresse det finns för bloggar, för seriösa sajter, för seriösa utländska tidningar. Vad det handlar om är att läsare inte är så korkade som en del tror. Försöker man föra människor bakom ljuset med agendasättande journalistik som inte rapporterar fakta är väldigt många tillräckligt smarta för att inse att det inte stämmer.

– Fredrik Reinfeldt har exempelvis förvandlats från landets mest mäktiga person till ett skämt. Den förra statsministern är inte någon maktfigur som man respekterar eller är rädd för. Han är ingen skurk egentligen, utan mer som en punchline för skämt. Fredrik Reinfeldt fick alla chanser att bli ihågkommen som en statsman men har snabbt med sina uttalanden, sitt agerande och sin faktaresistens sänkt sig själv. Nu är han mest en underhållande och lite lustig figur som allt färre tar på allvar.

Tino menar att Reinfeldt ej heller ses som en politisk fiende, då han inte har någon makt. Det är mer något man kan ha roligt åt i efterhand.

– Det här är ju material för en komedi. Jag menar, de här uttalandena är inget jag hittat på, de har ju sagt det här. Skämten skriver sig själva.

Är inte detta cynism? Det är ju allvarliga ämnen i botten?

– Jag skulle säga att det är optimism. Att jag och mina läsare kan garva åt det är för att jag tror det kommer lösa sig. Om folket, den stora allmänheten, skrattar åt de här figurerna så är det ett tecken på en tillnyktring och vi kommer lösa det här. Jag tror tvärtom att det nu är för mycket apokalyptisk domedagsstämning, man pratar om inbördeskrig, fascistiskt övertagande och man ska ha folktribunal och avrätta sina fiender. En del går till hysteriska överdrifter, att någon ska dömas för landsförräderi och sånt där nonsens. Det här är komedi, i efterhand kommer man garva åt det här.

– Och en del ska möjligtvis skämmas också. Sen har det som media förde fram som seriösa argument förvandlas till roliga referenser. På tal om det kostar min bok lika mycket som två Quattro stagioni och ett Netflixabonnemang.

Så då ser du positivt på framtiden?

– Verkligen. Svenska folket har framtiden i sina händer. Folket är klokare än sina ledare. Hade jag inte sett positivt på det hela och att det går att lösa då hade det inte varit någon poäng, då hade man likväl kunnat ge upp.

Men vi har stora inbyggda obalanser, folk står utanför samhället. Hur kan du se positivt på framtiden?

– Efter att britterna förlorade i den amerikanska revolutionen sade Adam Smith ”There is a great deal of ruin in a nation”. Det är att välordnade samhällen har stor kapacitet att reparera sig själva efter kriser. Man får ha sinne för perspektiv. Problemen kommer öka. Men det handlar ändå om några procent av befolkningen det gäller. På sikt går det att lösa, så länge man inte förvärrar.

– Om Sverige återgår till reglerad invandring och får andningsutrymme och framför allt om det skapas en probleminsikt där man slutar mörka och sopa problemen under mattan är det lösbart. Det främsta problemet är inte flyktingarna i sig, problemet var alltid Sveriges elit i form av politiker, särintressen, journalister och opinionsbildare. Det var dom som fattade dåliga beslut, spred desinformation och stängde ner rationell debatt.

– När allt fler ser igenom detta finns skäl till optimism. Integrationen är ett problem som går att lösa, det olösbara var masspsykosen och det politiskt korrekta ljugandet. Det var riktigt farligt.

Men hur kommer utanförskapet lösa sig?

– Under en lång tid överbelastade man Sveriges mottagningskapacitet, som på arbetsmarknaden, skolan, rättsväsendet och övriga samhället. Om Sverige återgår till reglerad invandring så löser det sig på sikt. Vissa kommer återvända naturligt, andra kan få generöst återvändandebidrag. Av de som stannar kommer många, kanske majoriteten, att integreras med tid. Det kommer att finnas ett bestående utanförskap, men det är hanterbart. Ett samhälle klarar av om 5 till 10 procent av befolkningen har problem, så länge resten av samhället är välfungerande. Krisstämningen kommer när siffran ökar år efter år.

Hur lång tid tar det då?

– En generation kanske. Allt det här är gradfrågor. Hur lång tid tar det att halvera det? Hur lång tid tar det att sänka det med en fjärdedel? Det är inte antingen eller. Att fråga när det är löst är som Reinfeldts fördummande analogi, antingen kollapsar huset, julmaten tar slut och granen brinner eller så har vi en välfungerande utopi. Det finns inget mellanläge.

– Kan det vara så att man får polisbrist, tvingas skära i humanitärt bistånd och får mindre till pensionärer på grund av en radikal flyktingpolitik samtidigt som stora delar av samhället fungerar och de har fina julgranar i Täby? Reinfeldt gör en halmgubbe, om inte julgranen brinner så finns det inga problem. I grunden är det en verbalt innovativ variant av det man sa till skolbarnen förr, att man inte får klaga på skolmaten så länge att det finns svält i Afrika. Men det är ett infantilt resonemang, vi har rätt att förbättra våra liv trots att det kan finnas folk som svälter i tredje världen.

Finns det något i din bok som visar hur vi kan vända saker till det bättre?

– Det är vad min bok huvudsakligen handlar om. Ursprungligen, för två år sen när jag gjorde min crowdfunding var flyktingkrisen pågående. Då fokuserade jag på de frågorna, men nu är det överspelat. Man har reglerat gränserna och folk vet nu att en del av de vansinniga lögnerna om att Sverige inte hade rätt att införa gränskontroller på grund av FN:s flyktingkonventioner och annat bara är trams.

– Nästa stora problem, eller så kallad ”utmaning”, är integrationen, vilket min bok handlar om. Därför bytte jag titel från ”Moralisk stormakt” till ”Massutmaning”, med undertitel ”ekonomisk politik mot utanförskap och antisocialt beteende”. En del handlar om konkreta åtgärder, jag föreslår 30 stycken som jag argumenterar kan bidra till att lösa problemen.

Har du någon favoritjulklapp?

– Många som kommenterat den här har brunråttan som favorit. Min är ”Oändliga fält och skogar”, det är en liten pojke som är väldigt glad och leker med sitt flygplan. Det är ju Moderaternas symbolik, men skriv inte det. Det får folk själva upptäcka, säger Sanandaji över telefon.

Vill du beställa boken med en gång och få en brinnande julgran hemskickad gör du det på Tinos blogg.

brinnande_julgranen_650

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag