Kommunen tog 150 000 kronor från integrationen – köpte öronmätare för inre balans
SÖDERHAMN Med hjälp av små öronmätare för 150 000 kronor ska Söderhamns kommun uppnå individuell utveckling och inre balans. Skattepengarna har tagits från integrationsbudgeten. Projektet sågas av psykologen Dan Katz som kallar det rent trams.
Söderhamns kommun har valt att lägga 150 000 kronor av integrationspengarna på små mätare som kopplas till öronen. Genom att bära en mätare på örat i 12 veckor ska 60 personer försöka uppnå sina drömmar och mål och få kunskap om sin inre balans, så försvarar projektledaren och initiativtagaren Jörgen Ringman Söderhamn kommuns prioritering. Projektet kallas för Coherent City och har till syfte att uppnå en högre grad av så kallad koherens, vilket i sammanhanget ska betyda ”inre balans”. Det rapporterar SVT.
Enligt psykologen Dan Katz från föreningen Vetenskap och Folkbildning finns det inga vetenskapliga bevis för begreppet ”koherens”.
– Det här är ett tydligt exempel på pseudovetenskap. Det är dessutom ett tragiskt exempel eftersom man tar pengar som egentligen skulle använts till integration, säger Dan Katz till SVT Nyheter Gävleborg.
Beslutet om att lägga 150 000 kronor på öronmätare för inre balans har inte varit uppe på politisk nivå, det är kommunens näringslivsenhet som fattat beslutet. Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) litar på näringslivsenheten gällande vilka integrationsprojekt som borde få kommunala bidrag.
– Alla projekt har inte varit uppe för enskilda överväganden. Vissa har varit fullständigt lysande och andra har kanske inte varit fullt lika strålande. Det blir en variation naturligtvis. Låt oss se vad som händer med det det här enskilda projektet, säger kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S).
Mats Erlander, näringslivsutvecklare på Söderhamns kommun har gjort bedömningen att öronmätarna är värda pengarna. Han tycker det är spännande att tänja på gränserna och ser i öronmätarna en chans att göra någonting helt annorlunda än vad man brukar göra vid kommunens näringslivsenhet. Han hoppas att man genom att göra annorlunda ska kunna uppnå nya resultat. Han beklagar sig dock över att det inte är så lätt att få testa nya annorlunda saker på kommunen.
Psykologen Dan Katz kallar projektet för rent trams och är uppriktigt förvånad över att kommunen lägger pengar på öronmätarna för inre balans.
Projektledaren Jörgen Ringman tycker det är viktigare vad man själv tror på och försvarar beslutet att lägga 150 000 kronor på öronmätare för inre balans med att ingen kan ta ifrån honom hans egna erfarenheter.
– Genom det jag läst och mina egna upplevelser så tror jag på det här. Det kan ingen forskare ta ifrån mig, det är det viktigaste för mig och det tror jag att det är för de som deltar också.