Turkiska staten censurerar Wikipedia
ANKARA Turkiet har bestämt sig för att censurera det webbaserade uppslagsverket Wikipedia. Sajten är inte längre tillgänglig för invånarna i landet. Myndigheterna har inte angett någon anledning till varför man valt att censurera den populära websidan.
Turkiet har blockerat all inhemsk tillgång till uppslagssajten Wikipedia. Sajten har varit otillgänglig från klockan 08:00 i morse, turkisk tid. Ett sätt att kringå turkiska statens censur är via användning av ett så kallat VPN, Virtual Private Network. Det rapporterar brittiska BBC.
”Efter teknisk analys och juridiskt övervägande baserat på lag nummer 5651 [styrning av internet] har en administrativ åtgärd vidtagits för denna websida” uppges turkiska myndigheter ha kommenterat beslutet, enligt BBC.
Myndigheterna har däremot inte givit någon anledning till varför man stängt ner medborgarnas möjligheter att tillgå det nätbaserade uppslagsverket.
Turkiet har tidigare vid flertalet tillfällen blockerat och censurerat de stora sociala mediesajterna Facebook, Twitter och Youtube. Det har framförallt skett när folket demonstrerat mot den sittande regimen eller när nationen drabbats av terrorattacker.
Hälften av alla förfrågningar Twitter fått angående begäran att ta bort innehåll på sajten har kommit från Turkiet.
Censuren av Wikipedia implementeras knappt två veckor efter att den sittande presidenten Recep Tayyip Erdoğan stärkt sin makt genom en, av internationella valobservatörer kraftigt kritiserad, folkomröstning.
Erdogan kan i och med valresultatet nu ställa upp i ytterligare två presidentval vilket i praktiken innebär att han kan sitta på makten tills 2029. Utöver det har Erdogan nu rätt att ansvara för statsbudgeten och har även mandat att utse ministrar och placera personer på vitala positioner inom landets rättsväsende. Han får också rätt att införa undantagstillstånd.
LÄS ÄVEN: Erdogan stärker sitt grepp om Turkiet efter kraftigt kritiserad omröstning