Vi testar teleoperatören Wifog – gratis mobiltelefoni
TEKNIK Nyheter Idags reporter har testat Wifog, ett reklambaserat gratisabonnemang för mobiltelefoner och surfplattor. Deras slogan är ”Noll är noll! Surfa, prata och sms:a helt gratis! Hur mycket du vill. Du betalar inte en krona. Inga månadsavgifter. Inga bindningstider.”
Ett gratisabonnemang som tar betalt av dig i tid
Här finns det en gratis lunch, ett abonnemang som inte kommer kosta dig en krona, men det kommer kosta dig din tid. Wifog har för mig blivit lite av en hatkärlek. Just nu, i skrivande stund plingade Wifogs app till i smartphonen. Det är återigen dags att se reklam för att behålla möjligheten att kunna ringa och ta emot och sända data. Med tanke på att jag inte är en särskilt bemedlad man, är det tacksamt för mig att ha möjligheten att ringa gratis. Oavsett om jag gör av med all data eller alla samtal så räknas tiden ner. Om två timmar plingar det till igen…
Människan är inte anpassad för Wifog ännu
Med tanke på att jag har stort behov av synkronisering på telefonen, så att jag kan se inkommande e-post, facebookmeddelanden, twitter och dylikt, kan sorgliga saker hända ibland. Missar jag påfyllningsplinget under dagen töms batteriet fort. Än värre, glömmer jag att stänga av funktionen sända/ta emot mobildata över natten, alternativt inte sätter telefonen på laddning innan jag går och lägger mig, är batteriet i bästa fall på väldigt låg nivå på morgonen, eller i värsta fall dött.
Jag kan lova att det inte roligt att starta en ny dag med att ha försovit sig och ha en död telefon som måste igång för att man ska kunna meddela vad som hänt. När man dessutom fått i laddaren och slagit in pinkoden, startat upp Wifog och tittat på tre reklamfilmer är inte humöret på topp. Det är en del av hatet till Wifog. Antal reklamfilmer har varierat, men just nu verkar det ha stabiliserats på tre. Ibland krånglar appen och då kan man för tillfället slippa all reklam. I bästa fall går det åt sex moment för att genomföra en laddning för att kunna ringa få 100 Mb data påfyllt.
- Appen ska starta
- Tryck på rutan ”FYLL PÅ” *vänta på att första filmen laddas*
- Starta film ett *se film* > *vänta på att film två laddas*
- Starta film två *se film* > *vänta på att film tre laddas*
- Starta film tre *se film*
- Tryck på ”Bekräfta påfyllning”
Krånglar det, och det gör det, så kan det bli det tredubbla. Håll alltid dina fingrar borta från displayen när filmerna går; snuddar du displayen på den del där filmerna visas, hamnar du hos annonsören och kan räkna med att få börja om på steget där du slutade.
Att man kan surfa obegränsat är en sanning med modifikation, det är en begränsning i intervall på 100 Mb som doseras ut efter en påladdning. Efter du förbrukats 100 Mb är det åter dags att genomföra momentet ovan för att fylla upp datamängden igen. Samtalstiden är för övrigt begränsad till 120 minuter per månad. Det finns i appen en funktion för att se hur lång tid man har kvar, tiden mäts i procent, det kan stå t.ex 95 % kvar av din tid. Troligtvis ska man stressas för att ladda på oftare än om tiden hade stått i ren tid.
Sammanfattning
Behöver du ha ett abonnemang som du kan lita på, som du kan ringa med hur och när du vill, är inte Wifog något för dig. Wifog passar inte heller för att se på längre streamade klipp, men för att se en kort snutt på Youtube och få iväg något mejl duger det utmärkt. Wifogs avtalsinformation är ett av de längsta jag någonsin har läst, så du gör bäst i att inte ägna dig åt illegal nedladdning eller att använda abonnemanget i syfte för brott. Och svarstiden hos dem som bemannar Wifogs facebookkonto, deras support, ja allt, är mycket lång.
Men för dig som är lite mindre bemedlad och kan anpassa dig efter begränsande teknik, samt håller dig till två timmar samtal i månaden kan Wifog trots allt fungera.