Partierna överens: Alla ska tvingas betala tv-skatt
SVERIGE Alla i Sverige ska från och med 1 januari 2019 tvingas betala tv-skatt, oavsett de äger en TV eller ej. Det skriver Bonniers branschorgan Resumé.
Enligt Jan Scherman, som tidigare bland annat varit VD för TV4 och TV-chef på Aftonbladet, har public service-kommittén kommit överens om att slopa den så kallade tv-licensen till förmån för en skatt som alla måste betala. Den som avstår från att äga en tv för att han eller hon inte vill finansiera de statliga mediebolagen kommer i framtiden alltså inte att komma undan skatten.
Förre TCO-ordföranden Sture Nordh pekas enligt Resumés uppgifter ut som ”ingenjören” bakom överenskommelsen som alla åtta riksdagspartier står bakom. Från och med 1 januari kommer alla att få betala omkring 1 300 kronor per år i tv-skatt. För ett hushåll med två arbetande vuxna blir det ett skattepåslag med 2 600 kronor per år. Samtidigt slipper de betala den så kallade tv-licensen som i praktiken även den är en skatt.
Den nya tv-skatten ska dessutom vara progressiv med en brytpunkt vid en årsinkomst på 130 000 kronor per år. Om man tjänar under det beloppet får man betala en lägre tv-skatt. Omkring tio procent av befolkningen beräknas slippa skatten helt och hållet.
En konsekvens av att tv-skatten blir obligatorisk för alla blir att Radiotjänst i Kiruna (Rikab) med 150 anställda förlorar sitt syfte. Att en för Kiruna så pass stor arbetsgivare eventuellt måste läggas ned kan komma att slå hårt mot staden.
Public service-kommittén kommer att överlämna sina förslag till förändringar av den svenska statsmedian till kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) den 16 oktober. Tv-skatten, såväl i sin nuvarande form som sin planerade, används för att finansiera Sveriges Television och Sveriges Radio. Sammanlagt handlar det om över åtta miljarder kronor per år.