Bidragsregn över Sverige i regeringens nya budget

Foto: Regeringen
Foto: Regeringen
  • Onsdag 20 sep 2017 2017-09-20
E-post

SVERIGE Höjda barn- och studiebidrag, fler bidrags­finansierade jobb, miljarder i bidrag till utsatta förorter och bidrag till landsbygden och klimatet. Så kan regeringens budget för nästa år sammanfattas.

Regeringen räknar med att staten kommer göra av med lite drygt fyratusen miljarder skattekronor i år och de kommande tre åren. Mer än hälften av de pengarna satsas på olika former av bidrag som barnbidrag, bidrag till arbetslösa, bidragsfinansierade arbeten eller riktade bidrag till kommuner som har problem med i synnerhet sin integration.

Men regeringen vill även lägga pengar på polisen och försvarsmakten, om än betydligt mer blygsamma summor än de övriga satsningarna.

– Vi ska se till att de ekonomiska framgångarna kommer alla till del i hela landet, sade finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff på förmiddagen där budgeten presenterades.

– Fler ska komma i arbete, skolan ska bli mer jämlik, vi vill se en ökad trygghet både i form av fler poliser och starkare försvar, men också i form av en vård man kan lita på, en trygg äldreomsorg och minskade klyftor i samhället.

Bidragsregnet har fått Sveriges Televisions inrikespolitiske kommentator Mats Knutson att reagera. ”Cash is king, särskilt i en valrörelse”, twittrade han under tisdagen.

Moderaternas ekonomiskpolitiske talesman Ulf Kristersson, som väntas ta över partiledarskapet vid en extra partistämma nästa helg, är kritisk till den rödgröna budgeten.

– Regeringens budgetförslag saknar genomgripande reformer. Det finns inte ens en seriös analys av Sveriges grundläggande problem. Däremot finns det pengar att spendera; regeringen genomför en omfattande utgiftsexplosion. Det är oförsiktigt. Goda tider varar inte för evigt, utan vi behöver rusta för sämre tider, säger han.

Enligt Kristersson bestraffar regeringen ”flit, sparande och förkovran” för att istället satsa pengar på ”bidrag, särintressen och ineffektiv symbolpolitik”.

– Sverige behöver göra precis tvärtom: fokusera på reformer som tar tag i svåra problem. Statens kärnfunktioner, polisen och försvaret, ska vara starka. Arbetslinjen och entreprenörer ska värnas och integrationen förbättras genom att krav på att helt enkelt bara göra rätt för sig, säger Ulf Kristersson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag