Stefan Löfven KU-anmäls
STOCKHOLM Kristdemokraterna KU-anmäler Stefan Löfven för regeringskansliets outsourcing av delar av sin IT-drift. Regeringskansliet slår ifrån sig anklagelserna och säger att man inte outsourcat sin nätverksstruktur.
Under gårdagen rapporterade Nyheter Idag att regeringskansliet ertappats med att ha outsourcat sin it-drift utan att ha upprättat säkerhetsskyddsavtal med konsulterna, något som Dagens Nyheter avslöjade.
LÄS ÄVEN: Ny IT-skandal – Denna gång: Regeringskansliet
Regeringskansliets agerande kan bryta mot lagen och anses så allvarligt att statsminister Stefan Löfven nu KU-anmälts.
Det är Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson som KU-anmält Löfven.
– Det är ju därför att man har så sent som första september outsourcat centrala delar av sitt it-system. Det är väldigt svårt att förstå, säger Oscarsson till SVT Nyheter.
Oscarsson ser regeringskansliets agerande som en fortsättning på den uppmärksammade skandalen på Transportstyrelsen.
Han tycker det är obegripligt hur regeringskansliet agerat med tanke på vilken uppståndelse Transportstyrelse-skandalen skapade.
Regeringskansliets säkerhetschef, Ari Stenman, säger till SVT att han vill vara tydlig med att regeringskansliet inte har outsourcat sin nätverksstruktur.
Enligt Ari Stenman har bolagen inte tillgång till regeringskansliets system på distans. Han säger också att leverantören saknar tillgång till regeringskansliets IT-miljö och leverantören saknar IT-konton och behörigheter samt att deras arbete sker under övervakning.
Varför underleverantörerna Cygate och Atea saknat säkerhetsskyddsavtal förklarar Stenman följande:
– Regeringskansliet bedömer att vissa uppgifter i dessa avtal omfattas av sekretess för säkerhetsåtgärder och därför är säkerhetsskyddsavtal inte aktuellt. Vår bedömning är att uppgifterna som leverantören får ta del av inte rör rikets säkerhet, säger Ari Stenman till SVT Nyheter.