BRÅ: Svenskarnas förtroende för rättsväsendet minskar
SVERIGE Svenskarnas förtroende för rättsväsendet minskar och oron för brottsligheten ökar. Det visar Brottsförebyggande rådet i sin trygghetsrapport.
– Kvinnor uppger i större utsträckning än män att de oroar sig över brottsligheten i samhället, men oron ökar för både kvinnor och män, säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå.
Svenskarnas förtroende för rättsväsendet minskar. Det visar Brottsförebyggande rådets trygghetsrapport som nyligen släppts av BRÅ.
Fram till 2015 ökade förtroendet men har sedan dess dalat. 55 procent uppger att de har stort förtroende för rättsväsendet men det är en minskning med 6 procentenheter jämfört med i fjol då 61 procent sade sig ha stort förtroende.
Andelen som har stort förtroende för polisen har minskat med 7 procentenheter på ett år. Från 61 procent 2016 till 54 procent 2017.
– Vi har mycket fokus på polisen och att de inte klarar sitt jobb, så det är inte så konstigt att det påverkar människors känsla för trygghet, säger Thomas Hvitfeldt från Brå, enligt Omni.
Även förtroendet för Sveriges domstolar minskar. Inte ens hälften av befolkningen har stort förtroende för domstolarna, endast 47 procent säger sig ha det. 2016 var motsvarande andel 52 procent.
29 procent av befolkningen oroar sig, i stor uträckning, för brottsligheten i samhället.
– Kvinnor uppger i större utsträckning än män att de oroar sig över brottsligheten i samhället, men oron ökar för både kvinnor och män, säger Åsa Strid, biträdande enhetschef på Brå.
30 procent av kvinnorna känner sig mycket eller ganska otrygga med att gå ut i sitt bostadsområde på kvällen. Motsvarande andel för männen är 9 procent.
– Otryggheten bland kvinnor kvarstår på samma nivå som förra året, men framförallt kan vi notera att andelen otrygga kvinnor fortsatt är betydligt större än andelen otrygga män, säger Thomas Hvitfeldt, enhetschef på Brå.