Johan Varland (MED): Politikernas förtroende för medborgarna rekordlågt

Foto: Karl-Johan Wattsgård
  • Torsdag 12 apr 2018 2018-04-12
E-post

Häromveckan kom Inizios stora mätning av förtroendet för partiledarna. Siffror är kul och det är säkert intressant för partierna och deras kampanj-apparatchiks att hålla reda på poängställningen. Ulf Kristersson går framåt, Ebba Busch Thor återhämtar sig och Stefan Löfven står passande nog stilla. Men vore det inte på tiden att få siffror på politikernas förtroende för oss medborgare? Det är mer intressant för oss än förtroendet för partiledarna.

Opinion

Det här är en opinionstext från Medborgerlig Samling.

Det är inte konstigt att medierna är mer intresserade av att ta reda på och skriva om vad vi medborgare tycker och tänker om politikerna än tvärtom. Tendensen att medierna granskar folket på politikernas uppdrag snarare än vice versa är inte direkt ny. Men ändå, det handlar om ömsesidighet. Hur ska jag kunna känna förtroende för en politiker om jag inte vet om vederbörande känner förtroende för mig?

Litar man på väljarna

Om man kunde lita på att politikerna skulle svara uppriktigt och sanningsenligt så skulle Inizio och andra undersökningsföretag kunna ställa följande frågor till politikerna:

  • Litar du på väljarnas förmåga att själva råda över sina inkomster och sin egen ekonomi?
  • Har du förtroende för att föräldrar förmår att ta hand om sina barn och välja skola åt dem?
  • Anser du att väljarna har förmåga att själva träffa hyres- eller köpeavtal rörande sitt boende och eventuell finansiering kopplat till detta?
  • Litar du på väljarnas duglighet i att själva manövrera i medielandskapet och välja vilka medier och rapporter de vill ta del av?

I ett land där i princip alla riksdagspolitiker är överens om att närmare hälften av alla ekonomiska flöden skall gå genom stat och kommun och en normalinkomsttagare inte ens får behålla hälften av en extra intjänad tusenlapp så torde det ärliga svaret på den första frågan bli ett rungande nej från politikerna.

Även de följande frågorna skulle vara svåra för många politiker att besvara med ett ärligt ja. Alldeles nyligen har regeringen och byråkraterna på Finansinspektionen genom det så kallade skuldkvotstaket infört ytterligare begränsningar för vad vuxna medborgare får komma överens med banken om när det gäller lån och amorteringar på bostaden.

Ska bekämpa ”fake news”

När det gäller mediekonsumtionen har det under vintern visat sig att samtliga riksdagspartier är eniga om att de med tvång skall ta nästan tio miljarder av medborgarnas pengar i skatt och ge dem till mediekoncernen SVT/UR/SR som är mer än dubbelt så stor som den näst största konkurrenten, trots att de verkligen inte har imponerat i fråga om balanserad och konsekvensneutral rapportering. SVT och SR har dessutom det dåliga omdömet att tillsammans med SvD och DN ta emot statliga bidrag via Vinnova för att bekämpa så kallade ”fake news”. Är det bara jag som ser en bräkande storebror skymta fram på skärmen?

”Nå”, säger herr Ombudsman i partiorganisation XYZ, ”människor vet ju inte sitt eget bästa”. Nej, kanske inte alltid. Men det innebär ju rimligen också att de inte heller vet andras bästa. Eller hur?

Ger dåliga associationer

Tankefiguren att en byråkrat eller politiker vet bäst hur vi medborgare skall leva är i bästa fall irriterande och kvävande och i värsta fall direkt auktoritär. Mina associationer går till de motbjudande samhällssystem som jag trodde vi förkastade under förra århundradet.

Så, om några av partiledarna undrar varför det är lite si och så med väljarnas förtroende för dem så kan de ju leta reda på en spegel och själva ställa sig frågorna ovan. Och några till.

Politiker som vågar göra det och ärligt och uppriktigt kan svara att de har förtroende för vuxna medborgares förmåga att ta ansvar för och sköta sig själva, kommer att ha unikt goda möjligheter att också vinna väljarnas förtroende.

Skattetrycket: https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetrycket-historiskt/?

Skuldkvotstaket: https://fastighetsnytt.se/2017/11/regeringen-gar-vidare-med-amorteringskravet/

Skattefinansierad public service: https://www.svt.se/kultur/medier/sa-ska-public-service-finansieras-i-framtiden

Vinnova-projekten mot fake news: https://www.vinnova.se/nyheter/2017/10/unikt-samarbete-ska-motverka-falska-nyheter-infor-valet/

Om Johan Varland

Johan Varland är företagare och medlem i Medborgerlig Samling

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag