SD:are nekas medlemskap i Kakabavehs nätverk – har fel värdegrund

  • Tisdag 23 okt 2018 2018-10-23
E-post 2610

När sverigedemokraten Sara Seppälä kom in riksdagen ansökte hon om medlemskap i ett tvärpolitiskt nätverk mot hedersförtryck. Först fick hon ett varmt välkomnande. Men när nätverkets ledare Amineh Kakabaveh fick klart för sig att Seppälä, som är halvkurd, var SD:are, då blev tonen annorlunda.

I riksdagen finns ett stort antal föreningar och nätverk för ledamöterna att vara med och samverka i. När Sara Seppälä från Dorotea valdes in för Sverigedemokraterna i höstens val så letade hon och hittade ett nätverk som verkade intressant  – Riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering och förtryck i hederns namn.

– Jag har kurdisk bakgrund från min pappas sida och det här är frågor som jag känner ett stort engagemang för. Det här med könsstympning, barnäktenskap och arrangerade äktenskap, hederskultur överhuvudtaget, hör inte hemma i Sverige. Kommer man hit så ska man ta seden dit man kommer. Det här är medeltida seder som ska bort och de hör inte hemma någonstans.

– Jag har sånt här i min släkt. vi har inte kvinnlig könsstympning i min släkt men däremot har vi kusingifte, manlig omskärelse och arrangerade äktenskap. Jag är emot allt det där, säger Sara Seppälä.

Hur hörde du talas om det här nätverket?

– Jag sökte på riksdagens intranät på olika föreningar. Då såg jag den här och tyckte att den var jätteintressant och tänkte: ”Den här vill jag vara med i”.

Sara Seppälä mejlade en förfrågan om att gå med till nätverkets kontaktperson och ledare Amineh Kakabaveh (V) som svarar:

”Kul, varmt välkommen! Vilket parti?”

När Seppälä svarar att hon är med i Sverigedemokraterna blir tonen från Kakabaveh snabbt annorlunda.

”Hej, vi är ett antirasistiskt nätverk”, skriver Kakabaveh.

”Ok, jättebra. Jag är inte rasist”, svarar då Seppälä.

Det svaret räckte inte för Amineh Kakabaveh. I nästa mejl skriver hon att det inte är okontroversiellt att vara medlem i SD.

”Man måste helt enkelt vara både antirasist, antiislamofob samt antidiskriminering i alla dess former. Det är nätverkets grundprinciper”, skriver Amineh Kakabaveh.

Sara Seppälä svarar i mejl att hon inte ser något fel med nätverkets grundprinciper. Då blir det tyst från Amineh Kakabaveh. Så Seppälä mejlar Kakabaveh igen för att förtydliga.

”Ser heller inget problem med att tillhöra nätverket och SD. Så jag ser inte problemet”, skriver Seppälä till Kakabaveh.

Läs även: Amineh Kakabaveh in i riksdagen efter Vänsterpartiets succéval: ”Religiös fundamentalism ska besegras”

Sara Seppälä ställer sig helt frågande till svaren som hon fått från Amineh Kakabaveh.

Vad tänker du över den respons du fått från Amineh Kakabaveh på din ansökan?

– Det är fruktansvärt. Det här när hon tar upp att man inte kan vara med om man är rasist. Det är ju att säga att jag är det. Det finns inte i min värld att jag skulle vara det. Min tanke var att vi skulle nätverka och lära oss över partigränserna förutsättningslöst. Lära oss av varandra och dela med oss av erfarenheter. I stället så möts jag av i stort sett av att bli kallad rasist och främlingsfientlig.

– Hon har ingen aning om vad jag har för värderingar. Vad har hon för rätt att döma mig, säger Sara Seppälä.

Blir det en form av ifrågasättande av ditt engagemang kring hedersfrågor?

– Ja, antingen så vet hon inte vem jag är. Och om hon vet vem jag är så tolkar jag det som att hon ifrågasätter ”varför är du kurd och med i SD”?

Hederskulturfrågan är viktig för Sara Seppälä, hennes första anförande i riksdagen var på det temat.

– Efter det anförandet har jag fått väldigt positiv respons från omgivningen. Jag har till och med fått brev, både från Sverige och från utlandet. De säger att: ”Äntligen finns det finns någon som vågar stå upp mot hedersförtryck och säga hur det är”. Sedan finns det är en del vänstermänniskor som uttryckt att de inte förstår hur jag kan vara kurd och sverigedemokrat. Du är kurd och då kan du inte vara sverigedemokrat, säger Sara Seppälä.

Hedersförtryck handlar om kontroll av kvinnan i alla avseenden enligt Sara Seppälä.

– Hur de klär sig, vem de träffar. Jag är uppväxt i södra Stockholm i olika områden. Jag är uppvuxen i ”Flempan” (Flemingsberg), Brandbergen med mera. Jag har sett det på nära håll. Och jag vill verkligen få bort det. Det hör inte hemma här i Sverige, säger hon.

– Jag skulle aldrig kunna bestämma åt min dotter, som är snart 14 år, vem hon ska gifta sig med. Det är hennes eget liv. Jag behöver inte gilla vem hon träffar men jag accepterar det. Så är det att vara förälder, säger Sara Seppälä.

Männen fortsätter att göra mot sina döttrar och systrar vad deras egna fäder och farfäder gjort. Trots att man flyttat från Mellanöstern till ett sekulärt Sverige. Och det är inte bara inom muslimska familjer och klaner problemet existerar. Det finns även inom andra kulturer i regionen.

– Jag såg det när jag var ung och det har fortsatt och snarare blivit mer. Med tanke på den enorma invandringen som vi haft de senaste åren så växer problemet. Vi måste ta tag i det. Vi måste strunta i vilket parti det är och hjälpas åt för att få stopp på det, säger Sara Seppälä.

Amineh Kakabaveh representerar Vänsterpartiet. Ett parti som har socialism inskrivet i sitt partiprogram. Du ser inga problem med att samarbeta med henne på grund av det?

– Jag är beredd att samarbeta med vilket parti som helst som är beredd att ta tag i problemen med hedersförtryck. Jag tycker att man ska sätta sig ner och prata med varandra. Vi måste sluta med den här lekstugan. Rädslan för att prata med varandra är absurd.

– Jag vill komma överens. Med det sagt så innebär det inte att jag kommer att göra avkall på mina åsikter och värderingar som sverigedemokrat, säger Sara Seppälä.

Nyheter Idag har sökt Amineh Kakabaveh för en kommentar.

Ladda ner och läs hela mejlkonversationen:

Sara_1 Sara_2

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag