Van der Heeg: Därför protesterar gula västar i Ungern
KRÖNIKA Tusentals har samlats för demonstrationer mot Viktor Orbán i Budapest de senaste dagarna. Protestanterna kommer från flera olika politiska läger och en del bär gula västar – som i Frankrike. Men vad beror protesterna på och hur kommer det att sluta? Erik van der Heeg skriver om situationen i Ungern.
Vad är det egentligen som händer i Ungern?
Sedan ett par dagar domineras nyhetsrapporteringen från detta land av bilder på stora manifestationer mot premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz – och protesterna tycks bara öka i intensitet och storlek. I tisdags samlades inte mindre än 15 000 personer på Budapests gator och torg för att demonstrera.
Den tändande gnistan var den nya arbetstidslagen som klubbades igenom i parlamentet i förra veckan – av kritikerna kallad ”slavlagen”. Den stipulerar att den övertid som en arbetsgivare har rätt att kräva från sina anställda höjs från 250 timmar per år till 400, samt att arbetsgivaren i vissa fall kan hålla inne med ersättningen i tre år, istället för de tolv månader som gällde tidigare.
Denna anmärkningsvärda försämring är ett närmast desperat försök från regeringen att komma till rätta med den gigantiska bristen på arbetskraft i den ungerska tillverkningsindustrin. Till skillnad från i Sverige går ungersk ekonomi – faktiskt – som en Tesla. Det förmånliga skattesystemet och den utbildade arbetskraften har fått många europeiska företag – framför allt inom bilindustrin – att anlita ungerska underleverantörer.