Därför fick MSB det kontroversiella erbjudandet
Uppgifter i den MSB-finansierade rapporten ”Smearing Sweden” väckte frågor från Sveriges ambassadör i Ungern. När MSB bad rapportförfattarna komma med underlag eller referenser till uppgifterna fick de ett mejl som i praktiken erbjuder en kartläggning av bland annat SD-mannen Kent Ekeroth. Detta tolkas av sajten Samhällsnytt som att MSB diskuterar eventuellt spionage mot svensk opposition, men den bilden dementerar nu MSB kraftigt.
Nyligen berättade sajten Samhällsnytt om ett mejl som skickats från den brittiska tankesmedjan Institute for Strategic Dialogue, ISD. Mejlet är skrivet på ett sådant sätt att det kan tolkas som ett erbjudande om att kartlägga bland annat den förre detta riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) i Ungern. Samtidigt är MSB en myndighet som varken kan, eller ska, ägna sig åt sådan verksamhet.
Mejlet uppmärksammas stort av sajten Samhällsnytt, en sajt där Ekeroth är engagerad. Där tolkas det som att MSB är i ”diskussion om att spionera mot Kent Ekeroth”, men det påståendet dementerar MSB kraftfullt för Nyheter Idag.
Bakgrunden: MSB frågade efter källor till ett påstående om Ungern
Inför valet i höst beställde MSB en rapport som fick titeln ”Smearing Sweden” och i den rapporten förekommer uppgifter om en kampanj i Ungern där Sverige är i skottgluggen. Dessa uppgifter var av intresse för den svenska ambassadören i Ungern, varför han sedan vände sig till MSB med frågor om detta.
Emellertid fanns inte mycket till referenser i rapporten i delen om Ungern varför MSB i sin tur frågade rapportförfattarna på ISD om de hade mer material att presentera, mer än det lilla som framgår ur rapporten.
”Ni nämner det enbart i summeringen. Jag ser en artikel i the Atlantic i era referenser, men ni har kanske sett mer om Ungerska nätverk i ert material?”, frågar en MSB-medarbetare i ett mejl författat på engelska. Tofvesson understryker för Nyheter Idag att det är endast denna fråga som MSB ställt.
– Det här är en följdfråga på rapporten ”Smearing Sweden”. Det är ingen ny inriktning och vi har inte finansierat någon ny verksamhet, understryker Tofvesson.
Mejlsvaret: ISD erbjöd sig kartlägga Ekeroth i Ungern
Men i det mejlsvar som ISD ger kom ett något annorlunda förslag. Svaret är författat av Chloe Colliver, medarbetare vid ISD. I praktiken erbjuder hon en kartläggning i Ungern av bland annat den före detta SD-riksdagsledamotenKent Ekeroth.
”Vi har börjat avslöja några kopplingar mellan den svenska extremhögern och Ungern, till exempel med några av extremhögerns influencers som flyttar från Sverige till Ungern, där deras åsikter tolereras mer i det politiska klimatet (Kent Ekeroth är det mest uppenbara exemplet). Men för att gräva vidare om dessa kopplingar skulle vi behöva engagera oss i mer fältarbete och undersökande journalistik – vilket föll lite utanför ramen för projektet”, svarar hon.
Ekeroth har ett engagemang i sajten Samhällsnytt, en sajt som uppmärksammar Collivers erbjudande till MSB. Där tolkas innehållet som att MSB diskuterar eventuellt spionage mot Ekeroth – men den bilden är falsk, förklarar Tofvesson.
– Vi recenserar inte vad som skrivs, jag vill inte gå i svaromål på vad de skriver, säger han men understryker att MSB aldrig kommunicerat någon vilja att kartlägga några som helst svenska medborgare oavsett politiska åsikter.
– Det vi vill är att de förklarar sig eftersom det inte fanns någon bra förklaring, eller referens, i rapporten, poängterar Tofvesson.