Ungern vill anta ny lag för att kunna skicka hem invandrare snabbare
UNGERN Problemet med invandrare från Kosovo har nu blivit så stort att det ungerska parlamentet planerar att ta till drastiska åtgärder. Det menar premiärminister Viktor Orban som säger att hans land riskerar förvandlas till en samlingsplats för ekonomiska migranter.
I Ungern planerar parlamentet att anta en ny lag som skulle tillåta landet att utöka tiden för hur länge man får frihetsberöva illegala invandrare. Lagen skulle även tillåta berörda ungerska myndigheter att snabbare utvisa människor som saknar rätten att vistas i landet. Enligt premiärminister Viktor Orban är lagen ett led till att undvika att göra Ungern till en samlingsplats för ekonomiska migranter.
Ungern upplever just nu en ökad invandring, särskild från södern och det fattiga Kosovo. Bara i januari ansökte närmare tio tusen invandrare från Kosovo om asyl i landet, uppger Reuters.
De flesta söker asyl för att undvika att skickas hem direkt, och medan deras ärenden handläggs i Ungern fortsätter de själva längre in i Europeiska unionen.
I en intervju med statliga Kossuth Radio berättade Viktor Orban att Tyskland och Österrike kommer att skärpa sina asylregler under de kommande månaderna. Den ungerska premiärministern räds nu över att grannländernas agerande i förläggningen kommer leda till ett ännu större inflöde av migranter.
– Om vi då inte har lagar som tillåter oss att omedelbart kvarhålla dem på plats, och sedan deportera dem, då kommer Ungern bli en ny samlingsplats för ekonomiska migranter, sa han i intervjun.
99 procent av asylärendena nekas
Antal Rogen, en parlamentsledamot för Orbans parti, Fidesz, har även sagt att en idé för att lösa problemet skulle kunna vara att helt sonika hålla asylsökarna i förvar under hela handledningsprocessen, för att undvika att de går under jorden och senare lämnar Ungern för ett annat EU-land.
Problemet med invandringen från Kosovo är de flesta av de som passerar gränsen gör det av ekonomisk skäl, något som i EU inte är skäl nog för att ges asyl. I Tyskland avvisade man förra året nästan 99 procent av asylansökningarna från just gruppen kosovoalbaner.