Aftonbladets ledartext hånas som efterbliven
”Den visar hur synd det är om Aftonbladets ledarskribenter så som en intellektuellt utmanad och kognitivt utsatt minoritetsgrupp”, skriver den borgerliga debattören Thomas Gür när han kommenterar en ledartext av Susanna Kierkegaard.
I en ledartext publicerad i Aftonbladet argumenterar Susanna Kirkegaard varför hon är emot ”en politik som handlar om tuffa tag, straff och att folk ska skärpa sig”. Istället vill hon se ett ”snällare” samhälle.
Hon beklagar bland annat att ”snällismen är passé”.
Sedan ger hon några exempel på vad hon vill ska förändras i samhället. Det ska bli ”enklare att gå på bidrag” och ”det är kanske inte heller självklart att det ska gå att utvisa folk som begått brott i Sverige”, skriver hon.
Vidare menar hon att skolan inte ”ska vara lika svår som den är idag”. Istället argumenterar hon för att ta debatten om att slopa betyget underkänt i skolan.
Avslutningsvis citerar hon seriefiguren Bamse: ”Man ska vara snäll mot dem som är stygga, för de behöver det mest, och då blir de kanske snällare”.
Sågas längs med fotknölarna
Reaktionerna på Kirkegaards text lät inte vänta på sig. Den borgerliga debattören Thomas Gür är inte nådig i sina omdömen om ledartexten där han i praktiken beskriver resonemanget som efterblivet.
”Det här är så bra. För den visar hur synd det är om Aftonbladets ledarskribenter så som en intellektuellt utmanad och kognitivt utsatt minoritetsgrupp”, skriver Gür.
Även folkslivsforskaren och samhällsdebattören Dan Korn kommenterar ledartexten syrligt i en Facebookstatus.
”Jovisst får man vara snäll i Sverige! Denna ledare är ett utmärkt exempel på det, för Kierkegaard måste ha en väldigt snäll redaktör, som släpper igenom detta”, skriver han.
Hej där.
Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.
Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.
Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.
För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.