Agnes Wold hyllar svenska coronahanteringen – andra läkare håller inte med
SVERIGE Smittskyddet i Sverige har skött allt på ett bra sätt när det gäller spridningen av coronaviruset. Det säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, enligt The Local. Wold passar också på att skicka en passning till Hanif Bali på Twitter: ”Lättkränkta män”, skriver hon. Men flera etablerade forskare skriver i en debattartikel att Sverige borde ta situationen på allvar och inte enbart ägna sig åt smittspårning och isolering av kända fall.
Fram till och med tisdagen bestod de svenska åtgärderna för att stoppa spridningen av corona följande:
• Smittspårning och frivillig karantän för alla bekräftade smittade.
• Utrikesdepartementet gick ut med avrådan för resor till ”högriskområden”. Kina, Iran, Italien och delar av Sydkorea.
• Tester av patienter med andningsbesvär och de som besökt högriskområden eller sådana som haft kontakt med kända smittade personer.
• Rekommendationer till allmänheten om att iaktta god hygien.
• Rekommendationer att stanna hemma om man upplever även milda andningsbesvär. Undvika social kontakter om man är förkyld, särskilt kontakt med äldre.
Italien, där ett större utbrott just nu pågår, har infört allmän karantän i hela landet.
Även andra länder som än så länge inte drabbats lika hårt har infört mer omfattande åtgärder än Sverige.
Bland annat Schweiz och Frankrike har förbjudit evenemang med mer än 1 000 personer. Tjeckien har förbjudit evenemang med över 100 personer. Grekland har stängt skolor och universitet. Irland har ställt in St Patricks-firandet. Österrike har förbjudit inresande från Italien.
Men Agnes Wold, professor i klinisk bakterilogi, tycker enligt The Local att smittskyddet i Sverige skött sig.
– Utifrån vad jag kan se så har Smittskyddet gjort allting bra, säger Wold.
Hon fortsätter
– Vi var väldigt tidiga. Prover gjordes innan vi hade det första fallet. Och vi har kontaktspårat alla. Det har rört sig väldigt fort.
Agnes Wold skyller smittan i Sverige på olyckliga omständigheter.
– Det är hemskt olyckligt att det var ett område i Alperna precis när vi hade sportlovet. Smittskyddet har gjort vad de har kunnat och de har gjort det bra. Nu är det upp till sjukvårdssystemet, säger hon enligt The Local.
Wold har också skrivit flera tweets där hon hyllat arbetet mot coronaviruset.
Idag ska vi alla tacka @Folkhalsomynd igheten, Anders Tegnell och hans team, alla lokala smittskyddsmyndigheter och all vård- och laboratoriepersonal, som slitit andan ur sig för att hindra att corona-smittan tog sig in i Sverige. Tack!
❤️♥️❣️?❤️♥️???❤️?❤️❣️— Agnes Wold (@AgnesWold) March 6, 2020
Det är lugnt tack vare våra fantastiska smittspårare. De hittar alla, skickar dem till provtagning och ser till att alla smittade isoleras. Så är det slut på den smittkedjan. Det är makalöst att det fungerar, men det gör det!
— Agnes Wold (@AgnesWold) March 6, 2020
Jag vet inte om ni alla, vissa av er en smula bortskämda, svenskar förstår vad vår Smittskyddsmyndighet och Folkhälsomyndighet just har räddat oss ifrån under föregående månad? Epidemisk spridning av ett nytt virus som vi varken har vaccin eller läkemedel emot än så länge
— Agnes Wold (@AgnesWold) March 6, 2020
Wold har även hävdat att det råder en relativt stor samsyn mellan olika länder när det gäller åtgärder mot smitta.
Ni som tror att olika länder skiljer sig avsevärt åt i hur man ser på åtgärder mot smitta – så är det inte. Antalet smittskyddsläkare är relativt få i världen, de har gått samma kurser och har samma syn på det mesta. De har möten hela tiden med varandra och har gemensamma >
— Agnes Wold (@AgnesWold) March 10, 2020
I en annan tweet svarar hon riksdagsmannen Hanif Bali (M). Bali var tidigt ute och varnade för coronaviruset och vilka åtgärder som skulle kunna krävas.
”Pust, dessa lättkränkta män”, skriver Wold.
Du får gärna vara förolämpad, bara du stället upp, om det låter bättre
*Pust, dessa lättkränkta män!— Agnes Wold (@AgnesWold) March 11, 2020
Men flera olika forskare tycker att det svenska arbetet med corona hade kunnat gjorts på annat sätt.
Joacim Rocklöv är epidemiolog och professor vid Umeå universitet.
Svenska myndigheter har undervärderat risken för smittning säger han till Aftonbladet.
– Att tänka att det är lite större risk är kanske bättre än att tänka att det är lite mindre. Om åtgärderna man sätter in inte är jättedyra, så kanske det inte gör så mycket att man överskattar risken något, men det kan göra stor skillnad om man värderar den för lågt och inte agerar.
– Om man gör det tidigt får man större effekt än om man gör det senare. Sitter man och väntar på tydligare signaler om smittspridning har man förlorat en del, säger han.
Rocklöv har tillsammans med fem kollegor skrivit en debattartikel i Läkartidningen på samma tema.
”Fler förseningar och chansningar kan få ödesdigra effekter på folkhälsan i Sverige. Att minska smittspridningen och därmed förhindra nya fall av covid-19 är inte enbart Folkhälsomyndighetens ansvar, men myndigheten har en viktig roll i att kommunicera hur befolkningen bör handla för att begränsa effekterna av viruset. Det uppdraget bör myndigheten ta på större allvar”, skriver Rocklöv och hans kollegor.
Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?
Du kan göra skillnad.
Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.