Åkesson om Putin eller Macron: ”Det är väl helt uppenbart”

Bild: Faksimil SVT Play
  • Torsdag 17 feb 2022 2022-02-17
E-post

SVERIGE Vladimir Putin eller Emmanuel Macron – vem är att föredra? Det beror på kontexten, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson, som inte vill välja någon av dem.

När Jimmie Åkesson intervjuades av Anders Holmberg i SVT:s ”30 minuter” ägnades halva tiden åt att prata om hållningen till Ryssland, och frågan om vem han föredrar om han får välja mellan Vladimir Putin och Frankrikes Emmanuel Macron.

Liksom tidigare när Åkesson har fått den här frågan svävade han på målet. Han menar att svaret beror på kontexten.

– Alla förstår väl, inbillar jag mig i alla fall, att det är klart att vi väljer det franska samhället framför det som det ryska samhället har utvecklats till. Det är väl helt uppenbart, sade Åkesson, som dock ändå inte ville välja mellan just Putin eller Macron.

– Här handlar det om två politiker som jag inte sympatiserar med, någon av dem, och då vill jag heller inte välja någon.

Åkesson fick sedan ett nytt val: Putin eller USA:s Joe Biden. Han svarade då på ungefär samma sätt.

– USA är en västerländsk demokrati, och Ryssland är inte det utan Ryssland är ett auktoritärt samhälle i dag och utvecklas ännu mer i den riktningen. Självklart väljer jag USA:s samhällssystem framför det ryska.

Åkesson öppnade för att hjälpa ukrainska flyktingar om Ryssland anfaller. Detta genom att husera flyktingar under en period, men inte bevilja asyl till massor av människor så som Sverige har gjort tidigare.

– Jag tycker inte att vi ska utesluta att vi kan husera ett antal människor om vi har kapacitet för det i Sverige, men kanske inte ha det långsiktiga skyddsansvaret för dem så som vi har gjort nu med permanenta uppehållstillstånd till hundratusentals människor.

Läs även: ”Ingen riktig muslim kan säga att det svenska systemet är bättre än det islamiska”

Läs även: Ungsvenskarna: L kommer att hugga blågula blocket i ryggen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag