Åkesson sågar M:s invandringslinje: ”Kommer minst tio år för sent”

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 29 aug 2019 2019-08-29
E-post 1044

SVERIGE Moderaterna vill minska asylinvandringen till Sverige med närmare 70 procent, men det är too little, too late enligt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. ”Deras förslag kommer minst tio år för sent”, skriver han.

”Vi kan inte längre blunda för Sveriges integrationsmisslyckande och hur det påverkar vår förmåga att välkomna fler människor till vårt land. En stram migrationspolitik är en förutsättning för att vi ska kunna lyckas med integrationen.”

Så skriver moderaterna Tobias Billström och Maria Malmer Stenergard i en debattartikel i Aftonbladet på torsdagen. Där presenterar de partiets förslag inför den parlamentariska migrationsutredning där alla partier ingår och vars arbete inleds nästa vecka.

Moderaterna vill bland annat sänka asylmottagandet med cirka 70 procent för att lägga Sverige på samma nivåer som våra grannländer Norge, Finland och Danmark. I absoluta tal handlar det i nuläget om 5 000 till 8 000 asylsökande per år.

”Skyddsbehövande ska som huvudregel beviljas tillfälliga uppehållstillstånd, inte permanenta, och vi ska ha ett stramt regelverk vad gäller familjeåterförening. Det finns inget utrymme för nya skyddsgrunder. Skarpa försörjningskrav ska gälla”, skriver M-företrädarna vidare.

Men SD-ledaren Jimmie Åkesson, som själv är med och representerar sitt parti i migrationsutredningen, är föga imponerad. På sin Facebooksida sågar han Moderaternas utspel.

”Jag konstaterar att M tar stora steg i rätt riktning, men deras ambitionsnivå är för låg givet dagens dramatiska situation. Deras förslag kommer minst tio år för sent”, skriver han och fortsätter:

”Min uppfattning är att volymmålet, d v s antalet asyl- och anhöriginvandrare som tillåts komma hit, måste sättas på en betydligt lägre nivå under överskådlig tid.”

Fakta Migrationspolitiska utredningen

Regeringen har beslutat att en parlamentarisk kommitté ska utreda Sveriges framtida migrationspolitik. Målet är att kommittén ska ta fram en politik som är långsiktigt hållbar och som har ett brett stöd i riksdagen. Kommittén ska lämna sitt betänkande senast den 15 augusti nästa år.

Jimmie Åkesson kommer att företräda sitt parti tillsammans med den migrationspolitiska talespersonen Paula Bieler. Han har tidigare sagt att han inte tror att slutresultatet blir en stramare invandringspolitik.

– Nej, den här kommittén är ju tillsatt just för att gömma undan frågan, sade han till TT i juli.

Källor: Regeringen, TT

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag