Åklagare leder förundersökning mot asylaktivist som hindrade utvisning på flygplan

Elin Ersson. Foto: Skärmdump från Facebook
  • Fredag 27 jul 2018 2018-07-27
E-post 1605

SVERIGE Åklagarmyndigheten tar över förundersökningen från polisen om misstänkt brott mot luftfartsförordningen, det meddelar åklagarmyndigheten själva i ett pressmeddelande. Ärendet gäller händelsen på Landvetter där asylaktivisten Elin Ersson stoppade en utvisning tillfälligt. Det är emellertid fortfarande oklart om Ersson verkligen brutit mot svensk lag.

Det var i måndags som Elin Ersson livesände på Facebook med sin mobiltelefon inifrån ett flygplan som skulle avgå till Afghanistan. Eftersom Ersson vägrade sätta sig ner i planet kunde ej heller planet lyfta. Istället krävde Ersson att hon och en man i 50-årsåldern som skulle deporteras till Afghanistan skulle få lämna flygplanet.

Livesändningen och den efterföljande debatten delar Sverige i två läger. Å ena sidan hyllas tilltaget av Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg och kändisar som artisten Malena Ernman. Å andra sidan möter Ersson hård kritik i sociala medier, där exempelvis den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali påpekar att mannen i 50-årsåldern, vars utvisning fördröjdes, varit dömd för brott i Sverige och suttit i fängelse.

Nyheten har även uppmärksammats internationellt. Emellertid är det osäkert om Ersson begått ett brott, men den saken tittar nu Åklagarmyndigheten närmare på.

”Åklagarmyndigheten har tagit över förundersökningen från polisen om misstänkt brott mot luftfartsförordningen (skälig misstanke) efter en händelse ombord på ett flygplan på Landvetters flygplats utanför Göteborg måndag den 23 juli”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. I övrigt omgärdas ärendet av sekretess.

I svenska medier har Ersson själv berättat att hon skulle göra om det igen, om hon kunde. Till Dagens Nyheter säger hon att händelsen var ”en impulsgrej”.

– Jag hade gjort om det, om det krävdes av mig, men jag tror inte att jag får lov att kliva ombord på ett flygplan där personer ska utvisas igen, säger hon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag