Amerikan drömde om att åka stridsflygplan – Ryssarna gav åktur i en Mig-29

Såhär glad blir man av att åka Mig-29. Foto: Faksimil Youtube / Ruptly.tv
  • Måndag 7 sep 2015 2015-09-07
E-post 39

RYSSLAND Amerikanen Robert Tilley har länge drömt om att få åka i ett äkta militärt jaktplan, men det var svårt att ordna en sådan upplevelse i USA. I Ryssland fick han däremot chansen att få åka med ett stridsflygplan av modell Mig-29. – Jag skulle aldrig kunna få åka med i vårt egna flygvapen i Amerika, förklarar han.

Drömmen om att få åka i ett äkta militärt stridsflygplan är få förunnat. Men amerikanen Robert Tilley har lyckats med bedriften, dock fick han bege sig till Ryssland för att drömmen skulle bli verklighet. Men det var inte gratis, han har fått betala drygt 13 000 Euro, alltså ungefär 130 000 kronor för att upplevelsen skulle bli verklighet.

– Jag skulle aldrig kunna få åka med i vårt egna flygvapen i Amerika. De låter bara snygga tjejer och tevereportrar få åka med. Jag har alltid viljat besöka Ryssland ändå, så varför inte göra både och, säger Robert Tilley till nyhetsbyrån Ruptly.

I videoklippet som publicerats på Youtube ser vi en förväntansfull Tilley klä på sig stridsmundering, hjälm och annat som stridspiloter har på sig. Sedan kliver han i flygplanet och blir fastspänd samtidigt som allt filmas inifrån med GoPro-kameror när de är på väg upp i luften.

Flygplansmodellen som Tilley fick åka i är en Mig-29. Det är ett rysktillverkat stridsplan som varit i aktiv tjänst sedan 1983. Trots planets ålder räknas det fortfarande som ett relativt modernt plan då det uppgraderats efterhand för att kunna mäta sig med exempelvis det svenska planet JAS 39 Gripen.

Nedan ser du hur glad man blir av att åka med en Mig-29

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag