Äntligen vaccinerad – men Bill Gates hörs inte

Dan Korn, nere till vänster Microsofts grundare Bill Gates Foto: Mats Edman/SELF Magazine/Greg Rubenstein CC BY 2.0
  • Lördag 20 mar 2021 2021-03-20
E-post 526

Dan Korn berättar om hur han fått sin första spruta vaccin mot Covid19, om orsaken till varför det tar sådan tid i Sverige och organiseras snabbare i England. 

Ute i havet på andra sidan Nordsjön finns en ö där människor vaccineras på löpande band, till skillnad från hur det är på den europeiska kontinenten. Eftersom jag bor där kan jag ge en förstahandsskildring för hur det går till.

Ön är alltså Storbritannien, England eller om man vill vara riktigt märkvärdig, Albion. Kärt barn har många namn. Vår premiärminister vet inte hur man kammar sig, men däremot vet han något som kollegorna i Bryssel och Stockholm inte förstått, nämligen hur man beställer hem vaccin.

När landet stängdes ner för ett år sedan skedde det i direktsändning, där Boris Johnson via sociala medier meddelade att han på fastställt klockslag via en länk talade till folket. Det fortsatte han med och vid ett av dessa tal berättade han att universitetet i Oxford fått ett mångmiljonanslag för att i samband med AstraZeneca ta fram vaccin. Men när nyheterna om andra vaccin spreds fortsatte han att meddela att Storbritannien beställt hem stora kvantiteter också av andra vaccin.

25 miljoner vaccinerade

I början av december påbörjades vaccineringen och nu är över halva befolkningen vaccinerad. För några dagar sedan var det vår – det vill säga min och min frus – tur. Ett brev kom på posten med en adress till en hemsida där vi kunde beställa tid. Vaccineringen skulle ske i ett ”fritidscenter” beläget några kilometer från vårt hem i Manchester. Vi fick besked om att infinna oss på exakt tid, inte för tidigt och inte för sent, eftersom parkeringsplatserna var begränsade.

Utanför fritidscentret anvisade en parkeringsvakt lämpliga parkeringsplatser. När vi kom in bockades vi av från en lista och fick ett nummer. Så gick vi in i en stor gymnastikhall som var indelad i tre delar. I en tredjedel stod stolar utställda på säkra avstånd, där vi väntade på vår tur. Så blev vi framkallade till en kvinna som fyllde i uppgifter på en dator. När det var gjort satt hon med handen höjd en bra stund för att på det viset kalla på en sköterska.

Under tiden passade jag på att ställa frågor. Jag hade gärna velat visa ett foto på denna organiserade massvaccinering, så jag frågade om jag fick lov att fotografera, men det fick jag inte alls. Kvinnan berättade att hon fått jobbet via ett bemanningsföretag, men nästa vecka var alla i åldersgruppen 50-60 år i Salford – en av kommunerna i Manchester – vaccinerade och då skulle anställningen upphöra. Salford ligger i framkanten, som den sjunde bäst vaccinerade kommunen i England.

Så kom sköterskan med sprutor. Vi hade tur, för i dag var det Pfizer som användes. Det vaccinet anses av många, men inte alla, vara effektivare än AstraZeneca, som ju nyligen dragits in på många håll på grund av problem. Vilket vaccin man får är ett rent lotteri. Det beror helt enkelt på vilket vaccin som plockas fram ur frysen för dagens behandlingar.

Efter vaccineringen fick vi sitta och vänta i tio minuter i den bortre tredjedelen i gymnastiksalen för att vila lite och för att se eventuella allergiska reaktioner. Sedan var det klart att åka hem.

Bli prenumerant och läs Dan Korns fortsatta text om:

– reaktionerna på vaccineringen

– vännen som läst konspirationstexter

– om varför Sverige släpar efter

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag