Migranter överväger åka tillbaka till Syrien – 27 poliser skadade i asylkravaller i Frankrike
FRANKRIKE 27 poliser uppges det senaste dygnet ha skadats i våldsamma asylkravaller i Calais i Frankrike. Migranterna är arga för att polis och myndigheter inte låter dem resa vidare till Storbritannien. – När jag tänker på det så kanske jag åker tillbaka till Syrien, säger en migrant.
Tusentals migranter, enligt vissa källor så många som 6 000, bor i ett tältläger utanför Calais i Frankrike. Därifrån försöker de ta sig vidare till Storbritannien via kanaltunneln, antingen genom att promenera på spåren genom tunneln eller bryta sig in i någon av alla de tåg- eller lastbilscontainrar som varje dygn passerar genom den.
Men franska myndigheter och det kanalbolag som driver tunneln har successivt förbättrat säkerheten vid tunnelns mynning med bättre stängsel och hårdare övervakning för att göra det svårare att ta sig in i Storbritannien illegalt. Det har skapat frustration bland migranterna i tältlägret.
– Om vi hade vetat att det skulle bli såhär så hade vi inte betalat flyktingsmugglarna 10 000 euro för att komma till England. Vi kan inte bo här, säger en migrant i lägret till ryska RT.
– När jag tänker på det så kanske jag åker tillbaka till Syrien, fortsätter han.
Igår kväll rann det över för många av de frustrerade migranterna och stora klungor av män gick till våldsam attack mot polisen med stenar och andra föremål. Enligt nyhetsbyrån AP har 27 polismän skadats, varav 11 idag på morgonen. Migranterna tog sig även upp på motorvägen i närheten av lägret och polisen försökte mota tillbaka dem genom att skjuta tårgas.
Ingen av polismännen uppges ha skadats allvarligt i asylkravallerna och det finns heller inga uppgifter om några allvarligt skadade migranter.
Samtidigt rapporterar Grekland att fler och fler migranter på flykt undan krig och fattigdom söker sig till Europa i förhoppning om ett bättre liv här. Från måndagsmorgonen till tisdagseftermiddagen hade över 10 000 invandrare från tredje världen korsat gränsen mellan Grekland och Makedonien.
Migranterna vill helst till välfärdsländerna i norra Europa, i synnerhet Tyskland och Sverige. De två länderna är populära eftersom de har mer generösa asylvillkor och högre bidragsnivåer än övriga EU.