Bah Kuhnke i kritikstorm om sin hantering av återvändande terrorister: ”Totalt haveri”

Alice Bah Kuhnke blir pressad i SVT Agenda. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Måndag 13 mar 2017 2017-03-13
E-post

STOCKHOLM När Alice Bah Kuhnke får frågor om Sveriges arbete med återvändande IS-terrorister i söndagens SVT Agenda kom det inte många svar från kultur- och demokratiministern. Och de svar som kom har skapat en massiv kritikstorm. ”Varför har Alice Bah Kuhnke hand om dom här frågorna, totalt haveri”, lyder en av de kritiska kommentarerna på Twitter.

Det har funnits bättre dagar för kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke än söndagen då hon intervjuades av Anders Holmberg i SVT Agenda. På en rad frågor om varför Sverige gör så lite för att avradikalisera återvändande IS-terrorister var det inte mycket till svar från den ansvarige ministern.

Holmberg tog upp Belgien som exempel, där återvändande terrorister måste ha samtal en gång i veckan där det ofta är en imam inblandad, alltså någon med expertkunskap på islamistisk radikalisering. Men någon sådan ordning finns inte i Sverige för den som återvänder från IS.

– Därför att våra myndigheter har gjort andra bedömningar, förklarade Bah Kuhnke.

En stor anledning, enligt Bah Kuhnke, till att så lite görs för att avradikalisera återvändande terrorister beror på att ansvaret ligger på kommunerna. Där är redan socialtjänsterna hårt ansatta, varför vi troligen inte kan vänta oss en liknande rutin som den i Belgien, hur självklar den än kan tyckas.

– För många kan det låta som en självklar sak, men vi ska veta att socialtjänster runtom i våra kommuner och städer är oerhört hårt ansatta och dom prioriterar så hårt dom kan utifrån de uppgifter de har. Men vi behöver säkerställa att de gör de rätta prioriteringarna och vi behöver säkerställa att de har verktygen för att hantera dom här frågorna, för huvudansvaret ligger på socialtjänsten, säger kultur- och demokratiministern.

En annan oroväckande omständighet som stod klar efter söndagens intervju är att Bah Kuhnke inte vet hur många återvändande IS-terrorister som samhället lyckats avradikalisera. I sociala medier möter nu Bah Kuhnke svidande kritik, inte minst med anledning av allvaret i frågan. En vanlig invändning hos tv-tittarna är så pass allvarlig att de menar att Bah Kuhnke är fel person att ens hantera dessa frågor.

”Varför har Alice Bah Kuhnke hand om dom här frågorna, totalt haveri”, lyder en kritisk kommentar.

Nedan har vi listat ett axplock av reaktioner efter söndagens SVT Agenda.

https://twitter.com/Fnordspotting/status/841047058681384963

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag