BankID-bedrägerierna i Skåne – 37 personer dömda

Simon Jönsson, Imad Husein och Michelé Adzic. Bilder ur polisens förundersökning.
  • Onsdag 2 jan 2019 2019-01-02
E-post 2009

MALMÖ Den omfattande härvan av bankbedrägerier som riktats mot äldre personer i Skåne kunde nystas upp med hjälp av omfattande telefonavlyssning. Idag dömdes 37 personer, mer eller mindre delaktiga i de miljonomfattande bedrägerierna.

Tillvägagångssättet var i stort sett likadant varje gång. Personer födda på 40- och 50-talet som lagt ut annonser på Blocket ringdes upp av en av gärningsmännen som sade sig vara intresserad av att köpa varan, och för att kunna betala en handpenning bad uppringaren om namn och kontouppgifter.

Lite senare ringde någon som påstod sig vara från bankens säkerhetsavdelning som sade att en inkommande betalning hade ”rödflaggats”, varför den utsatte uppmanades att använda BankID för att verifiera betalningen. Detta samtal såg ut att komma från ett av bankens telefonnummer, men i själv verket använde bedragarna en webbtjänst för ”number spoofing” vilket innebär att den som ringer upp själv kan ange vilket nummer som visas.

Gärningsmännen använde informationen för att ta kontroll över kontot och tömma det. Pengarna fördes sedan runt mellan olika konton innan de plockades ut av målvakter, varav många är unga, födda runt millenieskiftet. På detta sätt lyckades gärningsmännen komma över runt tre miljoner kronor.

Huvudmännen bakom bedrägerierna var Michelé Adzic (f. 1992) som dömdes för 24 fall av grovt bedrägeri till fängelse i 2 år och 11 månader; Imad Husein (f. 1983) som döms för blanda annat 22 fall av grovt bedrägeri till fängelse i två år och elva månader; och Simon Jönsson (f. 1993) som döms för 12 fall av grovt bedrägeri samt ett antal brott som saknar kopppling till den aktuella bedrägerihistorien till fängelse i 2 år och sex månader.

Bellanid Svärd (f. 1991) döms för bland annat två fall av grovt bedrägeri. Tingsrätten bedömde att straffvärdet var ett års fängelse, men då Bellanid Svärd förmodas få sparken från det bankjobb hon fått under hösten stannar straffet vid villkorlig dom.

Khaled Mohammed (f. 1991) döms till fängelse för medhjälp till bedrägeri till tre månaders fängelse. Omar Chehade (f. 1993) döms för grovt bedrägerie till villkorligt och dagsböter.

Ytterligare 31 personer döms för penningtvätt. Straffen blev i dessa fall nästan genomgående villkorliga domar och i några fall även dagsböter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag