Barnäktenskap upphävt efter proteststorm på sociala medier

  • Torsdag 5 sep 2019 2019-09-05
E-post 3109

IRAN När en film från bröllopet mellan den 11-åriga flickan och hennes minst dubbelt så gamla make uppmärksammades av den iranska kvinnosakskämpen Masih Alinejad spreds den viralt på sociala medier. Nu har iranska myndigheter ogiltigförklarat giftermålet.

Enligt iranska myndigheter som uttalat sig är flickan 11 år gammal, och brudgummen 22, men uppgifterna varierar. Alinejad själv står fast vid att flickan bara är tio år medan maken är 28 år gammal.

Masih Alinejad, som på Twitter uppmärksammade videon, är en iransk journalist som sedan några år tillbaka lever i exil i USA och Storbritannien. År 2014 lanserade hon kampanjen My Stealthy Freedom (ung. ”Min frihet i smyg”) i vilken kvinnor uppmanades att publicera bilder på sig själva utan hijab.

I Iran är åldergränsen för giftermål 13 för flickor och 15 för pojkar, men åldersgränserna kan understigas med ett godkännande från en muslimsk domstol. Efter att filmen från bröllopet fått stor spridning i sociala medier och väckt upprördhet meddelade iranska myndigheter att bröllopet upphävts.

– Giftermålet mellan dem är ogiltigförklarat i väntan på domstolsbeslut, förklarade en myndighetsrepresentant enligt Radio Farda.

Masih Alinejads Twitterinlägg med videon från bröllopet nedan.

Stöd Nyheter Idag

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag