Blågult majoritet i Demoskop trots MP över spärren

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 4 aug 2022 2022-08-04
E-post 1063

De blågula partierna når en egen majoritet i augusti månads mätning från Aftonbladet/Demoskop. Detta trots att krisande Miljöpartiet lyckas hålla sig ovanför spärren i mätningen. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna får sammanlagt 50,6 procent i mätningen, vilket skulle ge 179 mandat och en bekväm majoritet i riksdagen.

Det viktigaste skälet till det blågula övertaget är att Socialdemokraterna tappar väljare – för femte mätningen i rad. I augustimätningen tappar S 1,6 procentenheter och får 28,7 procent, bara en halv procentenhet över partiets fiaskoresultat i valet 2018.

– Magdalena Andersson har ett starkt förtroende bland det svenska folket. Hon har lotsat oss igenom pandemin och fram till ansökan till Nato. Det som händer nu är att den effekten trappas av efter andra utmaningar under sommaren, säger Demoskops vd Karin Nelsson till Aftonbladet.

Läs även: Stor blågul majoritet i DN/Ipsos – ETC–reporter kan ha orsakat högerseger

Nelson tror emellertid att S kommer att rycka upp sig inför valet som hålls om 38 dagar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag