Stor blågul majoritet i DN/Ipsos – ETC–reporter kan ha orsakat högerseger

Bild: Pressbild L/Wille Öhgren/CC BY-SA 4.0/Faksimil Twitter
  • Onsdag 22 jun 2022 2022-06-22
E-post 306

Tack vare att Liberalerna med nya partiledaren Johan Pehrson hamnar över riksdagsspärren får de blågula partierna en stor, egen majoritet i den senaste mätningen från från DN/Ipsos. Skulle mätningen bli valresultat har högern en osannolik frälsare: Max V Karlsson, reporter på Dagens ETC, som spred klippet som fick Nyamko Sabuni att avgå till en större publik. 

– Det är svårt att säga att någonting händer just på grund av någonting annat men jag tycker mest det är kul, säger Karlsson till Nyheter Idag.

De blågula partierna inklusive Liberalerna får en rejäl majoritet med 184 mandat mot 165 för de rödgröna i juni månads mätning från DN/Ipsos.

Anledningen till övertaget är att Liberalerna med den nya partiledaren Johan Pehrson stormar fram från 3 till 5 procent och därmed hamnar över riksdagsspärren.

Med sina 5 procent avrundat nedåt får L dessutom det bästa resultat partiet haft i DN/Ipsos under hela mandatperioden.

– Liberalerna befinner sig i en positiv spiral där opinionsvindarna blåser betydligt varmare än tidigare. Det här visar att det går att påverka opinionsläget på bara några månaders sikt, sägerNicklas Källebring på Ipsos till DN.

Om DN/Ipsos mätning skulle bli valresultat har de blågula partierna en osannolik person att tacka för valsegern: Max V Karlsson, reporter och krönikör på vänstertidningen Dagens ETC.

Det var nämligen Max V Karlsson som gav spridning åt den film som Liberalerna själva producerat där Sabuni sade att hon skulle fly till Norge om det blev krig i Sverige, ett uttalande som bidrog starkt till Sabuni strax därefter avgick för att ersättas av Johan Pehrson.

Läs även: Sabuni avgår

På Twitter konstaterar Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron att Max V Karlsson är ”helt klart högerns bästa valarbetare såhär långt”.

Daniel Swedin, politisk redaktör på S-nära tidningen Arbetet, bidrar med en meme på Max Karlsson-temat.

I DN/Ipsos mätning tar L framförallt väljare från Moderaterna och Centerpartiet. M tappar drygt 2 procentenheter i mätningen, från 22 till 20 procent, medan C ligger kvar på 5 procent, vilket är över 3 procentenheter lägre än valet 2018.

Ännu sämre går det för Miljöpartiet som fortsätter tappa och får 3 procent i mätningen avrundat uppåt. Det är det sämsta resultat MP haft inför ett val sedan partiet kom in i riksdagen 1988, enligt DN/Ipsos mätserie.

Inte heller Socialdemokraterna har någon framgång i mätningen. Partiet går tillbaka från 32 till 31 procent efter en lång period av uppgång under den nya partiledaren och statsministern Magdalena Andersson.

På den blågula sidan kan både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna notera en procentenhets uppgång var, vilket ger SD 19 procent och KD 6 procent. Samtidigt ligger Vänsterpartiet kvar på 9 procent i mätningen.

DN/Ipsos mätning i juni

Ipsos har genomfört 1635 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 7-19 juni. Förra mätningens resultat inom parentes. Resultatet i mätningen är avrundat till närmaste heltal.

Socialdemokraterna 31 (32)

Moderaterna 20 (22)

Sverigedemokraterna 19 (18)

Vänsterpartiet 9 (9)

Kristdemokraterna 6 (5)

Liberalerna 5 (3)

Centerpartiet 5 (5)

Miljöpartiet 3 (3)

Läs även: KD tokrusar i Sentio – går om V

Läs även: M och SD tappar i SvD/Sifo – L över riksdagsspärren

”När jag tittade på filmen första gången så hade den 17 visningar på Liberalernas egna Youtubekanal”.

Bli PLUS-medlem och läs Nyheter Idags intervju med högerns osannolika frälsare, vänstertidningen Dagens ETC:s reporter Max V Karlsson.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag